Danmark kan blive meget større

Danske forskere skal søge at bevise, at Nordpolen i virkeligheden er en del af Danmark. Flere lande står på spring.

Det et område af betragtelig størrelse flere lande har territorale interesse i. Nu skal danske forskere søge at bevise, at det hele er dansk. Fold sammen
Læs mere

Nordpolen er et ganske utilgængeligt område, men ikke desto mindre står en række lande på spring for at bevise, at netop deres land kan gøre krav på jordens nordligste punkt.

Det er naturligvis mulighederne for at finde og få retten til ressourcer på og under havbunden, der gør det attraktivt at få ejerskab til området. Amerikanske geologer mener, at en stor del af de oliereserver, der ikke er fundet endnu, befinder sig nord for polarcirklen.

Blandt de lande, der står på spring er Rusland, USA, Canada, Norge - og Danmark.

Indtil videre er det på det symbolske plan, landene gør krav på området. I sidste uge plantede en russisk miniubåd et flag i 4000 meters dybde på polarhavets bund.

I Canada er selveste premierministeren gået ind i sagen. Stephen Harper har netop indledt et tre-dages togt til området for at demonstrere den canadiske interesse i området.

Der er dog foreløbig ikke udsigt til nogen væbnet konflikt i sagen. Det danske udenrigsministerium har hidtil taget sagen afslappet.

- At sænke et flag har kun politisk betydning, fordi det kan få medierne til at interessere sig for det. Efter vores vurdering får det ikke nogen juridisk betydning, og vil ikke rykke ved vores muligheder for at gøre vores krav gældende i det samme område, siger ambassadør Peter Taksøe-Jensen, chef for Juridisk Tjeneste i Udenrigsministeriet.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har ingen planer om at gøre som sin canadiske kollega. Han skal ganske vist til Grønland 16. og 17. august. Men det er sammen med Tysklands ministerpræsident Angela Merkel, og de to skal se på klimaforandringer. Ifølge Statsministeriet er der ikke planer om afstikkere til Nordpolen for at markere danske interesser.

Danmarks umiddelbare indsats på området indledes på søndag. Da tager et hold danske forskere til søs med kurs mod havet nord for Grønland. Målet er at samle data, der skal vise, at Nordpolen kan blive en del af Danmark.

Det er det første videnskabelige togt med en isbryder i den del af Polarhavet, og endnu ved ingen, om det faktisk kan lade sig gøre at indsamle data i området på grund af det permanente havisdække, skriver Dagbladet Information.

Om bord på isbryderen Oden begiver danskerne sig sammen med et hold svenske forskere af sted, og nord for Svalbard mødes de med den russiske atomisbryder ved navn '50 års sejr'. Den russiske isbryder skal bane vejen i det ufremkommelige ishav omkring Nordpolen.

Udover de ressourcer, der måtte være i havbunden, er området interessant, fordi den smeltende is måske gør det muligt om nogle år at åbne skibsruter nord om det amerikanske kontinent.

I forvejen skændes Danmark og Canada - på det venskabelige plan - om retten til Hans Ø - den lille ubebolige landstump, der ligger lige i et område, der netop kunne blive attraktivt, hvis nye vandveje åbnes, og som også kan være afgørende for eventuelle nye grænsedragninger.

Den endelige afgørelse om ejerskabet, der kan gøre det danske rigsfællesskab endnu større, kan meget vel træffes i FN-domstolen i Haag. For her ender sager, hvor lande ikke kan enes om retten til områder. Det er en sag, der tidligst komme for i 2014.

Nordpolen er i dag ikke opfattet som noget lands territorium. Det bliver derfor administeret af Den Internationale Havbundsmyndighed.