Daginstitutioner bliver digitale ambassadører

Forældre, der endnu ikke er begyndt at bruge digital selvbetjening over internettet, får nu en hånd i deres daginstitution. Det spares der nemlig både tid og penge på.

I daginstitutionen Lindetræet i Taastrup arbejder man allerede med tavlecomputere i dagligdagen som en del af læringsprocessen. Her er der gang i dokumentationen af insekter og andet krybende, hentet fra legepladsen. Foto: Høje-Taastrup Kommune Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Daginstitutionerne bliver nu rykket frem i front for at sikre, at de forældre, der ikke allerede bruger den digitale selvbetjening over internettet, kommer med.

I Høje-Taastrup Kommune midtvejs mellem Roskilde og København vil daginstitutionerne Lindetræet og Junglehuset inden august blive rigget klar med tavlecomputere, så personalet for eksempel kan hjælpe forældrene med at få skrevet deres børn op til at skulle i skole.

»Hovedformålet er at møde borgerne, hvor de er. Det betyder, at de sparer tid, så de ikke behøver at komme til rådhuset for at få hjælp til at betjene sig selv på nettet,« siger borgmester Michael Ziegler (K), som har gode forventninger til, at flere dermed kommer i gang med at bruge digital selvbetjening - også på andre områder.

Ingen tidsrøver

Tavlecomputere er valgt, så man kan sætte sig i et uforstyrret hjørne og få en snak. Personalet i daginstitutionerne vil snart få en introduktion til, hvordan de kan hjælpe. Om et halvt år skal man samle erfaringerne sammen med henblik på at koble endnu flere institutioner på.

Personalet glæder sig til den nye opgave og forudser ikke, at den vil betyde noget større tidsforbrug.

Hidtil har man skullet på rådhuset eller til biblioteket, hvis man ville have hjælp til at komme i gang.

I forvejen har den ene daginstitution, Junglehuset, fået en stor informationsskærm sat op, som kan vise information fra både kommunen og fra institutionen, eksempelvis om næste skovtur eller billeder fra turen til legepladsen.

Obligatorisk selvbetjening på nettet

Ud over sparet besvær sparer kommunerne også penge, når folk selv betjener sig over internettet.

1. december 2012 blev en række digitale selvbetjeningsløsninger derfor gjort obligatoriske af Folketinget, så der ikke længere findes papirblanketter til dem. Nu skal man klare ærterne over internettet, hvis man vil bestille nyt sundhedskort og EU-sygesikringskort, ansøge om børnepasning, skrive sit barn op til skole og SFO, ansøge om Uddannelseskort, betale for jagttegn, melde sig til ungdomsuddannelser og ansøge om videregående uddannelser og ansøge om tilbagebetaling af SU.

I Høje-Taastrup Kommune var 97 procent af alle flyttemeddelelser i april i år digitale, og 84 procent af alle bestillinger af sundhedskort, EU-sygesikringskort og lægeskift var måneden forinden sket som digital selvbetjening. Det gjorde også 70 procent af alle ansøgninger om folkepension i årets første to måneder.

Fra foråret 2013 vil al skriftlig kommunikation mellem det offentlige og virksomhederne skulle ske digitalt. Meddelelser, breve med mere afleveres i virksomhedens eBoks, en digital postkasse. Og fra 1. november 2014 vil alle danskere over 15 år tilsvarende få meddelelser i deres eBoks, hvor millioner i forvejen modtager blandt andet deres lønseddel, papirer fra banker og forsikringsselskaber. Derved sparer det offentlige store summer på porto og forsendelse.

Det kræver (gratis) NemID at kunne bruge de digitale selvbetjeningsmuligheder. Sådan en har 3,7 millioner danskere nu.

Daginstitutionsplads på mobiltelefonen

Kommunerne tager mange forskellige midler i brug for at få flere med på den digitale vogn.

I Gentofte Kommune nord for København lancerede man sidste år en særlig app/småprogram, MobilGenvej, så man fra sin mobiltelefon kunne bruge en del af de digitale selvbetjeningsmuligheder. Nu er der netop kommet flere tilbud til, så man kan søge og booke plads i daginstitution og dagpleje fra mobiltelefonen eller tavle-PCen. Man kan også melde sig ud eller annullere bookede pladser, ligesom man kan se billeder, dagbøger og kalender fra institutionen og melde om ferie, sygdom eller afhentningstidspunkt.