Cyklende sygeplejersker erstatter hospitalsindlæggelser

På Frederiksberg Hospital kører en sygeplejerske ud og tilser bydelens ældre borgere i eget hjem. Et initiativ, som både giver de ældre større tryghed og sparer penge på hospitalsindlæggelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bliv ikke overrasket hvis du ser en kittelklædt sygeplejerske træde i pedalerne på cykelstierne på Frederiksberg. Sygeplejersken er nemlig på job. På vej ud til en utilpas, ældre borger, fordi enten hjemmeplejen, et plejehjem eller en praktiserende læge har kaldt på assistance.

Siden 2005 har Frederiksberg Hospital haft gode erfaringer med at sende to garvede sygeplejersker fra Frederiksberg Hospitals Akut Medicinsk Modtageafsnit(AMA) ud til ældre borgere for at behandle dem i eget hjem.

Og den taktik bærer ifølge AMAs egne undersøgelser frugt. Afdelingen skønner, at man i 82 procent af udrykningerne har afværget et hospitalsbesøg, fordi man kunne behandle den ældre borger i eget hjem. Og ikke nok med at indsatsen kan ses på bundlinjen. »Tilfredshedsbarometeret« slår også ud hos de ældre, når man skåner dem for en stressende indlæggelse.

Ifølge et estimat, som afdelingen selv har foretaget, er der penge at spare. En patient under sygehusets tag koster omkring 3.500 kr. i døgnet og typisk er indlæggelsestiden på tre dage.

På et år undgår man omkring 220 indlæggelser, hvilket i følge afdelingens estimat sparer sundhedsvæsnet for i omegnen af 2,3 mio. kr. Dertil kommer besparelser på ambulancekørsel som beløber sig til ca. 450.000 kr.

»Vores to udgående sygeplejersker har årelang erfaring fra afdelingen og er bestemt i stand til at vurdere, hvornår det er forsvarligt at lade de ældre blive i eget hjem. De tager sig god tid, når de visiterer de ældre. Borgerne oplever en stor kvalitet i at kunne blive hjemme i egne omgivelser,« siger projektleder og AMA-oversygeplejeske, Berit Juhl.

Hun påpeger endvidere, at en »hjemmeindlæggelse« med løbende visitation fra AMA-sygeplejerskerne også har en præventiv effekt.

Når ældre havner på sygehuset og ikke helt kan huske, hvor de er, skaber det grobund for fald og knoglebrud, fordi den ældre borger ikke er vant til omgivelserne. Når borgerne holdes hjemme, undgår man fortumlede ældre, der ikke kan finde rundt på sygehusafdelingen.

Statsministerens personlige repræsentant i forbindelse med Kvalitetsreformen, Erik Juhl, besøgte Fredriksberg Hospitals AMA-afdeling i forbindelse med sin rundrejse til landets sygehuse. Han vurderede, at projektet fortjente national opmærksomhed, fordi det er et brugbart eksempel på, hvordan man kan komme »snitfladeproblemer« til livs.

»Det er et initiativ, hvor man sikrer en enkel og elegant overgang fra en sektor til en anden, uden at man får alt for meget postyr omkring de borgere, det drejer sig om,« forklarer Erik Juhl, som håber, at man andre steder vil arbejde videre med ideen.