Cyberangreb i Danmark skal kortlægges

Dansk Folkeparti efterlyser en systematisk og årlig kortlægning af cyberangreb og IT-kriminalitet.

Hackeres indtrængen i IT-systemer hos virksomheder og myndigheder hører til blandt de værst tænkelige trusler mod også Danmark. Derfor bør omfanget kortlægges systematisk, mener Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Kacper Pempel, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cyberangreb i Danmark skal kortlægges systematisk, og den indsamlede viden skal offentliggøres, så alle ved, hvor der bør sættes ind.

Det mener IT-ordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, som har bedt forsvarsminister Nicolai Wammen (S) om at besvare en række spørgsmål om oprydning efter cyberangreb og IT-kriminalitet.

Dennis Flydtkjær vil have ministeren til at »afsætte ressourcer til en systematisk og årlig kortlægning, f.eks. gennem Danmarks Statistik, af udviklingen inden for private virksomheder og offentlige myndigheders IT-sikkerhed, herunder af observerede angreb og den enkelte virksomheds/myndigheds indsats for at forebygge, håndtere og rydde op efter cyberangreb og IT-kriminalitet«.

Top 10-katastrofer

Cyberangreb blev i 2013 sat på Beredskabsstyrelsens top 10-liste over de værst tænkelige katastrofer, som kan ramme Danmark. Samtidig har en gennemgang, som Rigsrevisionen har foretaget, vist, at IT-sikkerheden halter grumt i det offentlige, og den danske IT-brancheforening IT-Branchen har ligeledes gjort op, at der mangler ordentlige handleplaner for at højne IT-sikkerheden i de danske virksomheder og hos danske myndigheder.

Dennis Flydtkjær vil derfor også have Nicolai Wammen til at svare på, om ministeren mener, at IT-sikkerheden hos private virksomheder er god nok, og hvad ministeren vil gøre for at motivere private virksomheder til at styrke deres IT-sikkerhed.

Som forsvarsminister er Nicolai Wammen ansvarlig for det danske beredskab mod netop cyberangreb. Center for Cybersikkerhed hører således under Forsvarsministeriet.

Alle samfund bliver stadig mere afhængige af teknologien, som derfor gør et land ekstra sårbart, hvis det lykkes for hackere at skaffe sig adgang til at kunne fjernstyre IT-systemer hos virksomheder og myndigheder og f.eks. kunne kontrollere elværker, telenet m.m.