Ctrl+Alt+Delete til HP

Teknologigiganten skal genstartes og vil i hele 2013 gå tilbage. Først i 2014 begynder oprydningen at bringe positive tegn, siger topchefen, som giver den hyppige udskiftning af direktører en stor del af skylden for misèren.

Hewlett-Packard er et af verdens største teknologiselskaber, men indtjeningen halter voldsomt. Arkivfoto: Hector Mata, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der forestår et oprydningsarbejde så stort, at der vil gå endnu op til halvandet år, før teknologigiganten Hewlett-Packards investorer kan begynde at smile igen. 2013 bliver én lang glidetur - nedad.

Sådan lød advarslen fra HPs topchef gennem det seneste år, Meg Whitman, da hun på en investorkonference i San Francisco, USA, fremlagde udsigterne for den kommende tid, og det sendte straks HP ud på endnu en rutschetur. Aktien faldt med 13 procent. Det er ni år siden, at HP har været så lidt værd efter meldingen.

Synlig bedring først i 2014

Meg Whitman, som i mange år stod i spidsen for internetauktionshuset eBay, inden hun forsøgte at blive valgt som guvernør i Californien i 2011, har tidligere advaret om, at det vil tage tid at vende HP. Hun har bedt investorerne om at være tålmodige. Torsdag lagde hun op til et 2013 med stærkt faldende indtjening, og først i 2014 vil genrejsningen af HP blive synlig. Konstante udskiftninger i ledelsen og en presset verdensøkonomi får en stor del af skylden.

Kun HPs softwareforretning står til et bedre 2013 end 2012. Alle andre afdelinger af den enorme koncern vil få det hårdt. Især vil HPs erhvervsafdeling, som ellers stod til at skulle redde det overordnede billede, blive hårdt ramt i 2013, hvor omsætningen ventes at falde med 11-13 procent og næsten ikke give overskud. Konkurrenten IBM øgede for nylig sine forventninger på samme område.

Betydelige ledelseskiksere

Meg Whitman er den tredje topchef på posten på tre år. Først røg Mark Hurd ud efter en sexskandale. Dernæst ansatte HP den tidligere SAP-topchef Léo Apotheker, som kun holdt i 11 måneder og formåede at skabe stor usikkerhed om HPs linie, da han offentligt lod vide, at HP overvejede at sælge sin PC-forretning.

»Den største, enkelte udfordring, som Hewlett-Packard står over for, har været ændringer blandt de administrerende direktører og ledelsen, som har skabt utallige, usammenhængende strategiske valg og - ærligt talt - nogle betydelige ledelseskiksere. Dette er vigtigt, for som resultat af det vil det tage længere tid at rette dette skib op, end nogen af os kunne ønske,« sagde Meg Whitman på investorkonferencen.

Hun tiltrådte i september 2011.

HP, som i dag har en markedsværdi på omkring 30 milliarder dollars, har indledt en sparerunde, hvor 29.000 stillinger skal nedlægges over de næste to år. Samtidig blev et af de helt store opkøb, EDS, nedskrevet med 10,8 milliarder dollars i erkendelse af, at det ikke var de penge værd.