Computerspil er godt for dig

I hvert fald set fra et neurologisk synspunkt.

Flere undersøgelser viser på forskellige vis, hvordan computerspil kan have en meget gavnlig indflydelse på for eksempel smertelindring, rehabilitering og reaktionsevne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra tid til anden dukker der undersøgelser op om, hvordan det at spille computer påvirker spilleren, og flere af undersøgelserne har tilbagevist mange af påstandene om de negative effekter af at spille computer.

Tidligere i år kunne et studie påvise, at der ikke var nogen sammenhæng mellem at spille computer og at være overvægtig. En anden nyere undersøgelse giver voldelige spil æren for, at vi ser en reduktion i voldelig kriminalitet.

Nu har en hjerneforsker set nærmere på det at spille computer og effekten derved på selve din hjerne, som han har kommenteret hos Gamasutra. Det viser sig, at computerspilning kan være gavnlig for mere end blot voldsstatistikken.

Fysisk aktive computerspil til rehabilitering

Wii kan for eksempel hjælpe ved rehabiliteringen af patienter, der har haft et slagtilfælde. I et to år gammel studie fandt man ud af, at en gruppe slagstilfælde-ramte patienter viste der sig en betydelig bedring i deres motorik og koordination efter to uger med at spille Wii.
 
Også mennesker med skizofreni kan drage nytte af at spille. En anden undersøgelse viser, at computerspilning mindsker forekomsten af hallucinationer og specielt vrangforestillinger hos patienter – uafhængigt af hvilken type spil man spiller.

Det må siges at være et betydeligt sundere hjælpemiddel, end det man angivelig har anbefalet tidligere – rygning skal efter sigende også være blevet brugt til at dæmpe skizofreni-symptomer.

Computerspil virker også mod smertelindring

Du har højst sandsynligt oplevet at blive så opslugt af et spil, at du ikke ænser omverdenen. Det viser sig, at denne virkelighedsflugten også kan bruges til at lindre smerter hos børn og voksne.

I en undersøgelse, hvor brandskadede børn skulle spille virtual reality-spil med hjelm og briller, lagde de mindre mærke til både smerter og bivirkninger af den medicin, de fik. Resultaterne af denne undersøgelse stemmer overens med tidligere resultater, som man har gjort blandt voksne.

Puslespil udfordrer de små grå

Og hvis du er på vej op i årene, er det måske meget betryggende at vide, at puslespil virkelig gør netop det for dig, som man forbinder med det – gør din hjerne mere fit. Ældre siges ifølge et andet studie at kunne forbedre sine kognitive evner ved at lægge puslespil, som udfordrer de små grå. Spil er efter sigende også mere engagerende end klassiske pen- og papiraktiviteter.

Spil gør dig også mere opmærksom. Flere studier har påvist, at spillere er dygtigere til at sortere visuel information og filtrere uvæsentlige detaljer. Tidligere undersøgelser har også vist, at det at spille spil forbedrer din reaktionsevne.

Med andre ord burde du nu have et argument eller to i ærmet næste gang, du bliver beskyldt for at kunne gøre noget »mere fornuftigt end at spille«.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias norske søster-site, Gamer.no
Oversat af Stina Resting