Computeren flytter ind i stuen

Konsolkrigen mellem Playstation 4 og Xbox One raser, og nu melder en ny spiller sig på banen. Steam Machine er en blanding mellem en spilkonsol og en computer og er netop præsenteret på CES-messen i Las Vegas.

Konsolkrigen mellem Playstation 4 og Xbox One raser, og nu melder en ny spiller sig på banen. Steambox er en blanding mellem en spilkonsol og en computer og er netop præsenteret på CES-messen i Las Vegas. Foto: Alienware Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Computer-konsollen, eller Steam Machine, som den kaldes, er en lidt underlig størrelse. Det er hverken en spillekonsol som Playstation og Xbox, og det er heller ikke en traditionel computer, som folk har stående ved skrivebordet.

Det er i stedet en hybrid, som online spilbutikken Steam står bag. Selve komponenterne minder om en traditionel, stationær computer, men udseendemæssigt ligner den nærmere en spillekonsol. Og modsat en traditionel computer, så kører den ikke Windows, men i stedet Steams eget styresystem, Steam OS, som er en tilpasset version af det gratis og åbne styresystem, Linux.

Det er heller ikke meningen, at du skal koble en traditionel computerskærm og mus og tastatur til Steam Machine, selvom du har muligheden, men tanken er i stedet, at den skal kobles til dit fjernsyn, ligesom det kendes fra traditionelle spillekonsoller. Selve betjeningen foregår med en speciel controller, der minder om den, der findes til Playstation og Xbox.

På CES-messen var det producenten Alienware, en underafdeling af Dell, der præsenterede deres bud på en Steam Machine. Der vil nemlig ikke kun komme en enkelt af slagsen, men en hel stribe, der vil variere i specifikationer og pris. Tanken er, at man kan købe den model, der passer bedst til ens behov - og pengepung. Sidste år annoncerede Valve, der ejer Steam, at de billigste modeller vil koste helt ned til 1.000 kroner i USA.

Alienwares model er væsentlig mindre end Playstation 4 og Xbox One. Det er en kvadradisk, sort boks, hvis sider måler 20 centimer, mens højden lyder på otte centimeter. De mere tekniske specifikationer løftede Alienware ikke meget af sløret for. Processoren er fra Intel, mens GPUen kommer fra Nvidia. Det skulle gøre maskinen i stand til at afvikle spil i full HD - altså 1080p.

Derudover er maskinen fra Alienware udstyret med tre USB-indgange, HDMI, Ethernet og en optisk udgang til lyd.

Prismæssigt skulle den være »konkurrencedygtig« med den nye generation af konsoller fra Sony og Microsoft. Både Alienware og Valve fremhæver dog, at maskinen ikke skal ses som en direkte konkurrent til disse.

Fra Steam og Alienware lyder det, at formålet med maskinen er, at give en eksisterende Steam-brugere en oplevelse af, hvordan åbenheden fra PCen kan flyttes ind i stuen.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/tech og i den trykte avis.