Coaching er flyttet hjem i stuen

De gamle grækere opfandt teknikken. Elitesporten tog coaching til sig, så blev erhvervslivet inspireret, og nu bruger vi metoden derhjemme, når vi har problemer med teenageren.

Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Coach din medarbejder, din løbemakker, din mand eller din teenager. Det er længe siden elitesporten har været alene om at anvende coaching, når der skal opnås resultater. Også erhvervslivet bruger i stor stil coaching, og nu er det amerikanske udtryk flyttet med hjem i dagligstuen, hvor vi skal lære at coache hinanden og vores børn.

»På et elementært plan er coaching en teknik, alle kan lære og formentlig også have noget gavn af. Men hvis vi skal op på et væsentlig højere niveau, så er det kun ganske få herhjemme, der for alvor mestrer teknikken,« siger professor, Dr. phil. Ole Fogh Kirkeby, Copenhagen Business School, der i en årrække har beskæftiget sig med coaching-begrebet.

Han finder det naturligt, at coaching er flyttet med over i erhvervslivet og videre til familielivet og forklarer, at coaching er en samtale-teknik, man har kendt i flere hundrede år, helt tilbage fra den græske dialog.

»Det er en teknik, som er baseret på evnen til at sætte sig ind i et andet menneskes liv med et budskab om at se det væsentlige i livet, og at vi selv er i stand til at forme det. Teknikken bygger bl.a. på, at man skal helt ind bag de ord, vi siger til hinanden for at opnå en god dialog. Det er der skrevet spandevis af bøger om siden år 400, så noget nyt kan man ikke ligefrem sige, der er i coaching. Bortset lige fra selve udtrykket, der selvfølgelig er opfundet i nyere tid i USA,» siger Ole Fogh Kirkeby, der ikke bryder sig om ordet. Seriøs dialog er bedre, mener han.

For hele familien
Familielaboratoriet, der er baseret på familieterapeuten og forfatteren Jesper Juuls principper for samliv og børneopdragelse, tilbyder kurser for teenagere og deres forældre. Her kan man lære, hvordan man opbygger en god dialog, håndterer konflikter og tackler bekymringer. Delvist bygget op omkring coaching-metoden.

»Jeg tror ikke på koncepter a la »how to manage your teenager in five easy lessons,« men jeg tror, vi kan tilbyde forældre inspiration og vejledning med udgangspunkt i, hvem de er, hvad de vil med deres familie og de aktuelle konflikter, familierne lever i nu,« siger Jesper Juul på Familielaboratoriets hjemmeside.

Lifecoach Pernille W. Lauritsen, der er daglig leder af Familielaboratoriet i Nansensgade, mener, at coaching passer godt til den travle hverdag, mange lever i.

»Det er nogle forholdsvis enkle teknikker, der er grundlaget for coaching. Mange på vores kurser, som er helt almindelige familier, hvor kommunikationen bare er gået i hårdknude, oplever, at de på relativt få timer får nogle redskaber, der gør dem i stand til at etablere en betydelig bedre dialog med hinanden derhjemme,« siger hun.

Som en forklaring på, at Familielaboratoriets kurser for teenagefamilier rammer plet, siger Pernille Lauritsen, at vi i dag generelt stiller større krav til vores liv og dermed også til vores relationer, end for bare en generation siden.