Chromebook-PCer begynder at brede sig

De nye, bærbare computere med Googles netbaserede styresystem Chrome OS og meget lidt installeret på selve computeren får langsomt tag i folk, især i uddannelsessektoren - og især i USA.

Chrome OS-styresystemet minder om en blanding af Windows og Android og kræver adgang til en internetforbindelse, da både programmer og lagerplads i vidt omfang arbejder fra nettet. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye type af bærbare computere, Chromebook-PCer, som før sommerferien også kom til Danmark, begynder at æde sig ind på det traditionelle PC-marked, og det er navnlig undervisningsinstitutionerne, som tager dem til sig.

På verdensplan er Chromebook-PCer stadig en meget lille del af det samlede PC-salg. Omkring 5,2 millioner styk vil der ifølge analysehuset Gartner blive solgt i år af de bærbare PCer, som i stedet for traditionelle styresystemer som Windows, Linux eller Mac OS er udstyret med Googles eget styresystem Chrome OS, der i virkeligheden er en stærkt neddroslet udgave af Linux og i brug minder meget om Googles mobilstyresystem Android, der også bygger på Linux.

Netforbindelsen er afgørende

Ideen med Chromebook-PCer er, at de i videst muligt omfang bruger netforbindelsen. Derfor er der ikke ret meget installeret på selve PCen, og dokumenter, billeder m.m. lagres frem for alt på nettet i stedet for på PCen. PCen behøver derfor ingen stor harddisk (typisk er den på højst 16 gigabyte), og den arbejder hurtigere, fordi der ikke er installeret mange programmer på den. Derfor er der heller ikke behov for konstante opdateringer, eftersom programmer m.m. løbende opdateres på nettet, hvorfra de bruges.

Analysehuset IDC anslår, at det samlede PC-marked i 2014 vil runde 316 millioner styk. Chromebook-PCerne er derfor endnu ikke noget, der vil kunne ses på tallene, men det kan ændre sig.

Gartner tror, at Chromebook-salget i 2017 vil være tredoblet og nå 14,4 millioner styk.

Kom til Danmark i maj

Lige nu er der otte Chromebook-PCer til salg. Heraf begyndte to af de største elektronikkæder i Danmark, Elgiganten og Komplett, i slutningen af maj at forhandle modeller fra Acer, Toshiba og Hewlett-Packard (HP). Ifølge Gartner er det dog sydkoreanske Samsung, der med en markedsandel på 64,9 procent sidder tungest på det nye marked.

De første Chromebook-PCer kom på markedet i 2011, og siden har Google videreudviklet Chrome OS-styresystemet en del, så det bl.a. er muligt i videre omfang at arbejde uden internetforbindelse og gemme flere dokumenter på selve maskinen og ikke på nettet.

Gartner anslår, at uddannelsessektoren i USA købte næsten 85 procent af de solgte Chromebook-PCer i 2013. Og af det samlede salg på 2,9 millioner Chromebook-PCer, blev de 82 procent købt i Nordamerika, der dermed er det største marked.

Gartner: Et nichemarked de næste fem år

»Chromebook-PCer vil forblive et nichemarked i de næste fem år,« mener Gartner-analytiker Isabelle Durand og henviser til, at hurtigere forbindelser, hurtigere hukommelse, hurtigere og større lydløse harddiske og større opbakning i uddannelsessektore, i erhvervslivet og blandt private forbrugere bliver afgørende for Chromebook-PCernes succes.

Elgigantens salgschef på computerområdet, Jan Kirkedal, sagde da også ved danmarkspremieren, at »vi regner ikke med, at salget eksploderer fra dag 1, nok nærmere over tid. Folk skal lige finde ud af, hvad det er. Men vore forventninger er ganske høje.«