Chrome OS begynder at ligne Windows

Den nye udgivelse af operativsystemet får en kraftig overhaling.

Googles Linux-baserede operativsystem Chrome OS havde til hensigt at få brugeren til i højere grad at benytte skyen frem for computerens skrivebord med det traditionelle filsystem. Nu ser det ud til, at Google trækker sig lidt væk fra denne plan, da en ny beta-udgivelse giver brugergrænsefladen et mere skrivebordsbaseret udseende og funktionalitet.

Den nye udvigelse markerer den første store overhaling af operativsystemets brugergrænseflade, siden det første gang blev lanceret for nogle år siden. Det nye Chrome OS ligner nu mere Windows og OS X med skrivebord, værktøjslinjer, applikationer på skrivebordet, skrivebordsbaggrunde og vinduer, der overlapper hinanden.

Ignorerer originalvisionen?

Grænsefladen får navnet »Aura«, og det er et vinduesbaseret system, der tilsyneladende tilbyder rigeligt med visuelle lækkerier, animationer og effekter, nøjagtig som vi kender det fra konkurrenterne. Aura bliver først tilgængelig på Chromebook-modeller fra Samsung og Acer, men ikke på Googles egen Cr-48-laptop.

Tilføjelsen af et skrivebordsmiljø og overlappende vinduer er et interessant tiltag fra Google, da disse elementer går imod det Chrome OS egentlig stod for. Den oprindelige ide bag Chrome OS var, at du startede direkte op i browseren og havde alle dine data i skyen, da 90 procent af brugerne går direkte på internettet efter at have startet maskinen.

Flere nyheder i vente

Google vender tilbage til de traditionelle løsninger, da brugerne stadig er vant til det kendte terræn i skrivebordsmiljøet. Tavlecomputere og smartphones er i færd med at bane vejen for en »post-PC-verden«, men brugerne foretrækker altså foreløbig skrivebordet.

Flere Chrome OS-nyheder ventes i de kommende uger. Sony skulle tilsyneladende være i gang med sin egen Chromebook, og det forventes også, at andre producenter planlægger at placere den kraftige Ivy Bridge-processor i nye modeller for at erstatte de langsommere Atom-processorer i de første Chromebooks.

Se billeder af det nye Chrome OS i toppen af artiklen.

Læs også: Samsung holder liv i Google-bærbare

Læs artiklen på hardware.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.