CDen har rundet de 30

Den runde skive revolutionerede hele musikmarkedet men er nu ved at finde sin nye plads på museumshylderne.

Her er verdens første CD-afspiller: Sonys CDP-101, som kom på markedet i hjemlandet Japan 1. oktober 1982. Samtidig blev Billy Joels album »52nd Street«, som egentlig er fra oktober 1978, som det første masseudgivet på CD. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I denne uge var det 30 år siden, den første CD kunne købes og afspilles. Det kom til at revolutionere musikmarkedet og forme det til det, vi kender i dag.

I år 2000 blev der solgt omkring 2,5 milliarder CDer på verdensplan. Siden har tallet været faldende på grund af tilblivelsen af musiktjenester som iTunes og Spotify og hjemmesider som YouTube og Myspace. Enhver med en internetforbindelse har i dag adgang til næsten alle musiknumre, der nogensinde er udgivet, plus et par stykker som endnu ikke er offentliggjort. Musik er ikke længere noget, man har i fysisk form, og derfor er CDer ikke i høj kurs.

Billy Joel var pioner

Men CDen revolutionerede musikmarkedet for tredive år siden, hvor den var det nyeste format. Den første kommercielle CD var Billy Joels »52nd Street«, som blev udgivet 1. oktober 1982, altså i mandags for 30 år siden, sammen med den første CD-afspiller fra Sony, CDP-101.

Forud for det havde både japanske Sony og hollandske Philips i længere tid arbejdet på at udvikle et digitalt format, som kunne erstatte kassettebåndet og LPen. I 1979 begyndte de et samarbejde, som endte med CDen, som vi kender den i dag. Den første test-CD var Richard Strauss' »Eine Alpensinfonie«, som blev trykt 1980.

I 1981 præsenterede Bee Gees for første gang det nye format offentligt i BBC-showet Tomorrow's World. De havde fået lavet deres nye plade »Living Eyes« som CD, og alle var spændte på den nye måde at lave musik på. Både musikere og offentligheden kunne se mulighederne i adskillelsen af numrene, den bedre kvalitet og den lille skive, som var let at håndtere og ikke skulle vendes som en LP.

Beethoven afgjorde størrelsen

Den 1. oktober 1982 blev Sonys første CD-afspiller CDP-101 endelig annonceret i Japan sammen med Billy Joels »52nd Street«, som blev den første masseproducerede CD. Afspilleren kunne købes for 730 dollars, hvilket i dag svarer til cirka det dobbelte. Også CDerne, som senere blev udgivet, var dyre, og dette var grunden til, at de ikke blev nogen stor, kommerciel succes de første par år. Man valgte primært at udgive klassisk musik på CD, da man regnede med, at køberne ville være mere villige til at betale for den bedre kvalitet. Historien går, at kapaciteten blev ændret fra 60 til 74 minutter, for at Beethovens niende symfoni kunne blive udgivet sammenhængende på én CD.

I 1984 lavede Sony verdens første discman og verdens første CD-afspiller til en bil, selv om den første bil med installeret CD-afspiller først blev lavet et år efter. Det ændrede opfattelsen af CDen fra en ting i hjemmet til en ting, man havde med på farten. På dette tidspunkt var man begyndt at udgive mere populærmusik, men salget af LPer var stadig meget større end salget af CDer. Det ændrede sig i 1985, hvor Dire Straits' »Brothers In Arms« blev udgivet på CD og solgte en million kopier og toppede sit eget LP-salg. Det satte skub i udgivelsen af pop- og rockmusik på CD, og pludselig var der et stort marked.

CDen var igennem en lang periode det primære musikmedie. I dag er den titel overtaget af MP3-formatet, men CDen var en stor teknologisk nyskabelse, som omdefinerede musikmarkedet og blev videreudviklet til DVD og Blu-ray og også derigennem har haft stor betydning for samfundet.