Bronze til sommeren

Alt tyder på, at sommeren 2007 bliver den tredjevådeste nogensinde.

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når sommeren 2007 rinder ud på fredag, vil danskerne efter al sandsynlighed kunne se tilbage på den tredje vådeste af slagsen, siden officielle landsdækkende registreringer af vejret blev indledt i 1873.

Det oplyser seniorklimatolog John Cappelen fra DMI, der også - trods disse dages næsten efterårsagtige vejrlig - kan konstatere, at årets sommer ender med at blive ca. 1,1 grader varmere end normalt.

Han har nemlig beregnet, at sommeren 2007 som helhed ender på en gennemsnitstemperatur på lige omkring 16,2 grader, hvilket er en pæn bid over gennemsnittet på 15,1 grader i perioden 1961-90.

Endvidere forventer han, at sommeren slutter med at have budt på et sted mellem 575 og 585 solskinstimer, hvilket kun er en anelse lavere end gennemsnittet på 591 timer.

Den vådeste sommer fik vi i 1980, da danskerne fik den tvivlsomme fornøjelse af at modtage hele 323 mm nedbør i juni, juli og august tilsammen.

Den næstvådeste sommer var 1879, der bød på 317 mm. I år forventer John Cappelen, at vi slutter et sted mellem 305 og 315 mm, dog med en lille bitte sandsynlighed for, at 1879-nedbøren bliver overgået, hvorved 2007 bliver den næstvådeste sommer i mands minde.

Der er dog ingen tvivl om, at årets sommer har slået alle nedbørsrekorder, hvis man vælger enkelte lokale områder ud. Det gælder f.eks. dele af Nordsjælland og, ikke mindst, Gråsten-området i Sønderjylland, der mandag aften i sidste uge ifølge flere pålidelige, men ikke helt officielle målinger modtog helt op mod 150 mm nedbør på bare halvanden time. ¨

Det svarer til 150 liter pr. kvadratmeter eller til 150.000 liter på en enkelt parcelhusgrund på 1.000 kvadratmeter i løbet af sølle 90 minutter.

- Det var en helt, helt usædvanlig ekstrem situation. Vi har aldrig registreret noget lignende herhjemme, siger John Cappelen, der dog mener, at den nærmest tropiske nedbørshændelse kan have en enkelt konkurrent i et ekstremt voldsomt skybrud, der ramte den nordjyske vestkystby Lønstrup 11. august 1877.

Man har ingen målinger af nedbørsmængden i området den pågældende dag, men at dømme efter overleveringer og gamle avisartikler var der tale om katastrofale mængder regn, der faldt på bare halvanden time.

Skybruddet fik nemlig en lille bæk til at gå over sine bredder og skære sig meterdybt ned gennem skrænterne mod stranden, hvorved den delte Lønstrup i to dele og tog adskillige huse med sig i vandmasserne. Men heldigvis omkom ingen mennesker den dag, da himlens sluser for alvor åbenede sig over det nordvestjyske.

Læs mere om nedbør og ekstremt vejr på www.dmi.dk