Britiske teenagere skal opereres for fedme på statens regning

De britiske sundhedsmyndigheder advokerer nu for, at voldsomt overvægtige teenagere skal opereres for fedme i det offentlige system. Ved at gribe ind tidligt kan der spares millioner i sundhedsudgifter ved at undgåfølgesygdomme

Brenda er 16 gammel og vejer omkring 130 kilo.

Hendes sociale liv er en katastrofe, hun holder sig mest inden døre for ikke at blive drillet mere end nødvendigt af sine skolekammerater. Hun motionerer stort set aldrig og bliver forpustet af at gå hen til skolebussen eller ud i bilen. Det meste af fritiden tilbringer hun foran fjernsynet med at se soaps og spise take-away måltider og chokolade.

Livskvaliteten er i bund, og alle forsøg på at få familien og Brenda til at ændre kostvaner og motionere er endt med, at Brenda har taget lidt flere kilo på og har forkortet sit liv en lille smule mere. Hvis Brenda synes, hun har store problemer nu, er det ikke noget imod, hvad der kan vente hende i fremtiden.

Som svært overvægtig har hun langt større risiko for at få fedmerelaterede sygdomme som diabetes, hjerteproblemer, kræft og knogleskørhed, der på længere sigt kan komme til at koste det britiske sundhedssystem hundredtusindvis af kroner i operationer og medicintilskud.

Det er derfor, teenagere som Brenda nu for fremtiden skal have tilbudt at få en operation, der med et snuptag kan hjælpe dem med at bekæmpe de ekstra kilo.

Indtil nu har den kun været brugt til voksne. Men i en ny rapport fra det britiske sundhedsmyndigheders National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), foreslår en indsatsgruppe, at teenagere skal have tilbudt operationen på det offentliges regning, og at børn helt ned i alderen 12 år skal kunne få slankepiller på recept hos lægen.

Kontroversiel men rigtig beslutning
Professor i medicin John Wilding fra University Hospital Aintree i Liverpool, der har været medforfatter til rapporten, medgiver, at det er banebrydende og muligvis ikke populært, at tilbyde operationer til unge.

»Nogle af de behandlingsforslag, vi anbefaler, så som slanke-piller og operationer til børn vil blive opfattet som meget kontroversielle. Men det er en rigtig beslutning, at det offentlige skal gå radikalt til værks, når vi står overfor en så stor trussel mod børns helbred,« siger han.

Heller ikke professor i samfundsøkonomi Alistair McGuire fra London School of Economics ser noget problem i at tilbyde behandlingen på det offentliges regning på bekostning af andre behov.

»Hvis man eksempelvis tager medicin for Alzheimers og sammenligner omkostningerne med, hvad man opnår ved at helbrede en svært overvægtig, så giver det god økonomisk mening at tilbyde operationen til børn og unge. Her kan man høste fordelen i årevis ved at have mindre udgifter til behandling, mens det for Alzheimer-patienter handler om måske at udsætte noget uundgåeligt med nogle få måneder. Det er valg, man må træffe, når der er et begrænset antal ressourcer,« siger han.

Absolut sidste udvej
NICE understreger, at operationerne er en absolut sidste udvej og kun skal bruges når alle andre forsøg på at få den unge til at tabe sig er udtømt og har spillet fallit blandt børn, der har et Body Mass Index (BMI) på 40 eller over. Normalvægtige ligger på mellem 18,5 og 24.

NICE vurderer selv, at der kan blive tale om op mod 200 britiske teenagere, der årligt må på operationsbordet for at redde deres liv fra fedme.

»Det er meget vigtigt at gribe ind før det går så galt, at fedmen bliver livstruende,« siger John Wilding, »men er det gået galt, er vi nødt til at se os om efter en udvej.«

Overvægt blandt børn og unge er et stigende problem i Storbritannien og prognoserne viser, at hver femte barn vil være svært overvægtig i 2010, hvis tendensen ikke bliver stoppet nu.