Bøssebombe vinder alternativ nobelpris

Ig Nobelprisen for alternative forskningsområder er netop blevet uddelt i USA.

Den 4. oktober 2007: Mayu Yamamoto fra det Internationale Medicinske Center i Japan vandt Ig Nobelprisen for sit studium i, hvordan man udtrækker vanille fra kolort. Foto: Stan Honda / AFP. Fold sammen
Læs mere

En bombe. Et brag. Og Pludselig er alle - uanset køn - uimodståeligt tiltrukket af hinanden. Tanken hos de amerikanske forskere var, at al modstand ville svinde kraftigt ind, når fjenden er travlt optaget af at kurtisere hinanden.

Det blev ved tankerne bag bomben. Men det var nok til at vinde en af årets Ig Nobelpriser, der netop er blevet uddelt på det amerikanske Harvard Universitet.

Årets prisuddeling bød desuden på en stribe andre kuriøse priser. Forskere der behandlede jetlag hos hamstere ved brug af impotensmidler vandt en pris, en japansk forsker, der har påvist, hvordan man kan udtrække vanille fra en kolort vandt i sin kategori og så er et studium udi bivirkningerne ved at sluge sabler blevet belønnet.

Ig Nobelprisen er uddelt 17 gange siden den blev uddelt første gang i 1991. Prisen blev indstiftet af naturvidenskabmagasinet Annalerne for usandsynlig forskning (AIR), og har til hensigt »først at få folk til at grine, derefter få dem til at tænke«.

Dan Meyer, direktør for Sword Swallowing Association International (SSAI), udtrykker over for BBC stor tilfredshed og fortalte, at han var meget overrasket og beæret over ikke bare at være nomineret, men også ligefrem vinde prisen.

Studiet af sabelslugere viser, at det ikke medfører nævneværdig skade, når en professionel sabelsluger lader et enkelt sværd glide indenbords. Problemerne kommer, hvis han sluger flere sværd på en gang, hvis bladene har underlige former, eller hvis man afleder sabelslugerens opmærksomhed, mens han arbejder.

Hvad angår bøssebomben var det ikke muligt at spore forskerne bag, og derfor var der heller ingen tilstede til at modtage prisen. Arbejdstitlen på projektet var: Harrasing, Annoying and "Bad Guy" chemicals (Chikanere, irritere og "De onde"-kemikalier)

Al belønnet forskning er gennemresearchet og offentliggjort.