Bøjelige TV klar til at indtage stuen

Tryk på fjernbetjeningen, og TVet begynder at bøje. Samsung og LG vil dog hverken sætte pris eller dato på, og det står tilbage at overbevise køberne om behovet, siger analytiker.

Samsung har sit første bøjelige fladskærms-TV klar. Det er et 85 tommer LED-TV med ultra-HD-skærm, som derved kan vise en opløsning, der er fire gange højere end på fuld HD-skærme. Foto: Yonhap/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fladskærmsfjernsyn er ikke længere flade. De buer. Og nu kan du selv bestemme, hvor meget de skal bule ud fra væggen.

Både Samsung og LG Electronics har på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas i USA, de første modeller klar, som ikke alene buer - for det gjorde de allerede sidste år - men også er bøjelige, så man selv kan bestemme, hvor kurvet skærmbilledet skal være. Begge producenter siger, at netop en bøjet skærm giver en bedre billed- og lydoplevelse.

Samsungs bøjelige TV er på 85 tommer (altså 216 cm målt diagonalt på skærmen), og man kan med fjernbetjeningen selv styre bøjningskurven. Det er et fjernsyn med traditionel LED-skærm.

Er der behov?

LGs bøjelige fjernsyn er lidt mindre, nemlig 77 tommer (eller 196 cm i digaonal). Dette fjernsyn bruger den nye OLED-skærmteknologi, som sikrer skarpere og mere lysægte billeder. Også her styrer man bøjningskurven med fjernbetjeningen. Ifølge LG ligger der titusinder af testtimer bag udviklingen af den bøjelige skærm.

»Hvad buet er i forhold til flad, er bøjelig i forhold til buet,« siger Hyun-hwoi Ha, direktør for LGs division for hjemmeunderholdning.

Men uagtet det nyskabende er der behersket jubel blandt analytikerne.

»Udfordringen for firmaerne er at demonstrere, at verden virkelig har brug for dette. Men de gør et godt forsøg på at skille sig ud,« siger Martin Garner, TV-analytiker hos CSS Insight, til britiske BBC.

Buede telefoner og fjernsyn

Hverken Samsung eller LG har sat pris på de bøjelige TV-apparater. Heller ikke en formodet salgsdato er offentliggjort.

Bøjelige skærme er der blevet forsket i gennem mange år. Drømmen er skærme, som kan snoes om håndleddet ligesom refleksbånd, så man har praktisk adgang til f.eks. sin telefon eller forskellige småprogrammer og kan betjene dem på farten.

Både Samsung og LG fremviser buede TV-apparater, som bevarer deres form, på deres stande. Der er tale om gigantiske apparater på 105 tommer eller 267 cm i diagonalmål og i størrelseforholdet 21:9.

Der er også flere bud på buede mobiltelefoner. LGs G Flex, som også vises frem på messen, er let buet, så den følger ansigtets former. Det skal gøre den behageligere at bruge og sikre bedre lyd, både når man lytter, og når man taler.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/tech og i den trykte avis.