Blodprøver på tom mave skjuler farligt fedt

Prøver af fedtstoffet triglycerid i blodet kan give et skævt billede af risikoen for hjertesygdomme, hvis de tages på fastende personer.

Danskerne risikerer at få et misvisende indtryk af deres risiko for hjertesygdomme, hvis prøver af fedt i blodet tages, når de er fastende.

Det mener lægerne bag den hidtil mest omfattende undersøgelse af sammenhængen mellem fedtstoffet triglycerid i blodet og forøget risiko for åreforkalkning, blodpropper og dødsfald.

Forskerne Børge Nordestgaard, Marianne Benn, Anne Tybjærg-Hansen og Peter Schnohr har fundet en stærkt forøget risiko for hjertelidelser jo højere indhold blodet har af triglycerid.

Sammenhængen er særlig iøjnefaldende for kvinder. Og forskerne peger på, at prøver for blodets indhold bør tages på folk, der ikke faster, fordi det givet et mere retvisende billede af, hvilke stoffer, der cirkulerer i blodet.

»Det er en gammel konvention, at man skal tage prøverne på fastende, fordi tallet stiger, når man har spist. Men det er jo en unaturlig tilstand at faste. Man spiser med jævne mellemrum. Og indholdet af triglycerid er en indikator på, hvilke farlige fedtpartikler, man påvirkes af gennem føden. Derfor kan man argumentere for, at prøverne skal tages på ikke fastende. Det gør jo også sagen meget nemmere, at man ikke skal bede folk om at faste,« siger overlæge Anne Tybjærg-Hansen, klinisk biokemisk afdeling på Rigshospitalet.

Professor Børge Nordestgaard, Herlev Hospital siger, at prøver for triglycerid gennem de seneste to til tre år på Herlev Hospital er taget på folk, der ikke faster.

»På opfordring har jeg også rådgivet sygehusene i Region Hovedstaden om at gør det samme,« siger Børge Nordestgaard.

Hjerteforeningen tilbyder danskerne at tage prøver for triglycerid i blodet på foreningens syv rådgivningscentre fordelt i landets store byer. Men her sker det på folk, der er fastende.

Direktør i Hjerteforeningen Susanne Volqvartz siger, at det er en interessant melding, lægerne kommer med.

»Det er klart et råd vi vil lytte til. Det er en meget stærk undersøgelse, det danske forskerhold har lavet. Og vi kan ret hurtigt omstille vores praksis, hvis det er eksperternes råd,« siger Susanne Volqvartz.

Næstformand i Hjerteforeningen, overlæge Peter Clemmensen siger, at den ny undersøgelse kunne tyde på, at »vi har gjort det forkert i 25 år.«

»Nu er blækket jo dårligt nok tørt. Men når det ser ud til, at det både er rigtigere og nemmere at tage prøver på ikke fastende, er det nok den vej, vi skal gå,« siger Peter Clemmensen.

Den danske undersøgelse kommer frem til, at kvinder med et triglyceridtal på over fem, har næsten 20 gange større risiko for at få en blodprop, end kvinder der har under én. Men risikoen for åreforkalkning, blodprop og dødsfald er allerede forøget ved en værdi på over én for både mænd og kvinder, viser undersøgelsen.