Bliver astronauter erstattet af robotter?

En ny menneskelignende robot bliver torsdag sendt i rummet for at hjælpe astronauter med praktisk arbejde. Er mennesker ved at blive overflødige i rummet?

Selvom robotter i rummet bliver en stadig vigtigere del af de store rumprogrammer, vil bemandede missioner ikke forsvinde, vurderer dansk rumfartsekspert. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag aften bliver den første menneskelignende robot, Robonaut 2, sendt op i rummet med rumfærgen Discovery, hvor den skal hjælpe astronauter med forskellige praktiske opgaver om bord på den Internationale Rumstation ISS.

Men det er langt fra nyt at bruge robotter i rummet. NASA har i løbet af de sidste 30 år udelukkende sendt robotter i form af de såkaldte Mars-rovers til den røde planet, hvor de har udforsket overfladen for os mennesker her på Jorden.

Grafik: Se hvordan Robonaut 2 virker

Starten på enden for astronauter?

Så er de nye humanoide robotter starten på enden for den menneskelige udforskning af rummet?

Nej, siger dansk rumfartsekspert. Men de vil overtage mange af de dyre og farlige opgaver fra astronauterne, fortæller Steen Eiler Jørgensen, der er fysiker og formand for Dansk Selskab for Rumfartsteknologi.

Billigere men ikke bedre

- Det er billigere at sende robotter i rummet sammenlignet med astronauter, og de kan hurtigere give et håndgribeligt resultat. Men hvis målet er at gøre nogle bedre og mere fyldestgørende opdagelser, så skal man sende mennesker i rummet, forklarer Steen Eiler Jørgensen til B.dk.

Han bruger den seneste marsekspedition, hvor NASA siden 2004 har haft to små mobile robotter i form af de såkaldte rovere på Mars’ overflade, som eksempel.

- Det arbejde de to rovere har gjort på seks år kunne et par trænende feltgeologer have udrettet på to uger, fortæller den danske rumekspert, der også peger på et andet vigtigt aspekt ved rumudforskning:

- En del af målet ved udforskningen af rummet er, at vi selv kommer derud, siger Steen Eiler Jørgensen, der mener fremtidens rumforskning både vil basere sig på robotter og mennesker. Men robotter vil få en endnu vigtigere funktion, end de har i dag.