Bliv mere kreativ: Sluk din smartphone og gå en tur i skoven

Træer, græs og mudder kan udløse et kreativt energiboost for gadget-glade menneskers hjerner, viser ny undersøgelse.

Ophold i naturen kan gøre din hjerne godt - hvis du lader din smartphone blive hjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK PLEUL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du vil have succes i den moderne digitale verden, gør du måske klogt i at slukke dine gadgets og i stedet bruge weekenden på at ruske op i din indre natur-hippie.

En tur i skoven, Fælledparken eller bare ud i haven er nemlig meget mere stimulerende for din hjerne, end at bruge weekenden på at dimse rundt med iPhonen hjemme i sofaen. Faktisk er fire dages ophold i naturen - uden teknologi - så godt for din hjerne, at du er markant mere kreativ, når du vender tilbage til jobbet mandag morgen.

Det viser ny forskning, der i midten af december blev offentliggjort i det videnskabelige onlinemagasin, PlosONE.org.

Forskningen stammer fra universitetet i Utah, hvor forskerholder har undersøgt hvordan henholdsvis naturen og elektroniske dimser påvirker vores evne til være kreative problemløsere.

Markant resultat

Resultatet af undersøgelsen er markant - og peger i en hel anden retning, end man måske kunne tro. Skal man tro konklusionerne i den amerikanske undersøgelse, er IT allevegne nemlig ikke ubetinget godt for et moderne menneskes hjerne.

Det viser sig nemlig, at de testpersoner, der havde været på fire dages vandretur i naturen - uden gadgets og teknologi - løste en række kreative opgaver 50 procent bedre end før de tog på vandreturen.

"Undersøgelsen indikerer, at det er en målbar kognitiv fordel at hente ved at bruge tid på fordybelse i naturen," skriver forfatterne.

Mere forskning kræves

Selv om forskerne tilskriver tiden i naturen den øgede kreativitet, er det dog ikke undersøgt, om tilsvarende fremgang i kreativiteten kunne opnås alene ved at slukke for elektronikken, eller måske skyldes den motion, der følger med vandreturen.

Forskerne formoder dog selv, at det er fravalget af opmærksomhedskrævende dimser, multitasking og tilsvarende moderne fænomener, til fordel for tilvalget af følelsesmæssigt positive naturoplevelser, der udløser den kreative fremgang.

Mens den teknologiske udvikling går stadigt hurtigere, halter forskning i, hvordan iPhones, Facebook og konstant eksponering til nettets mange valgmuligheder milevidt bagefter, og det er forsat forholdsvis ukendt land, hvordan menneskets hjerne, der ikke har udviklet sig væsentligt i mange tusinde år, på længere sigt kommer til at trives i en verden, hvor der er skærme og internet overalt.

Gammel debat

Allerede for et par år siden skabte den anerkendte skribent fra magasinet Wired, Nicholas Carr debat, da han i bogen 'The Shallows' konkluderede, at den den konstante brug af nettet og alle vores elektroniske gadgets i stort omfang skader vores evne til at koncentrere os, reflektere og til at lære nye, komplekse færdigheder - alt sammen egenskaber, der ellers er høj efterspørgsel på i en stadigt mere kompleks verden.

Selv om undersøgelsen fra Utah er ganske seriøst anlagt, skal man alligevel være varsom med, hvor meget værdi man tillægger den, mener psykolog med speciale i internettet, Anders Colding-Jørgensen. Han peger blandt andet på, at kreativitet kan defineres på forskellig vis, og at det ikke nødvendigvis giver mening, at konkludere, at man bliver kreativ hver gang man vender ryggen til elektronikken.

"Men undersøgelsen korresponderer fint med det velkendte forhold, at man kan få lettere ved at løse opgaverne, hvis man lige har været lidt væk fra dem. Det, vi kan bruge undersøgelsen til, er, at den understøtter ideen om, at det er bevæge sin krop, se nogle andre ting og ikke mindst slippe for at skulle være resultatorienteret hele tiden, kan give luft til nye ideer," siger han.

Han slår samtidig et slag for værdien af, at man lejlighedsvist sætter sig selv i nogle andre situationer end de velkendte.

"Man kan jo tænke over, hvad man ellers kan få ud af at droppe sit udstyr. Måske får man den gave det er, at nyde en smuk udsigt eller en blomst uden at skulle dele det på Facebook, og uden at skulle forvandle oplevelsen til et medieprodukt med 600 vidner. En vandretur på fire dage betyder jo, at man er tvunget til kun at komme i dybden med en lille gruppe af mennesker, hvor hele ens opmærksomhed er samlet kun om det. En sådan oplevelse står i skarp kontrast til fx det at være på Facebook, hvor ens sociale liv smøres meget tyndt ud over et meget stor antal mennesker," forklarer han.

Forskerne bag undersøgelsen spekulerer desuden i, at fredeligt og gadget-fri ophold i naturen kan udløse det, de kalder hjernens 'default mode', en hviletilstand, hvor hjernen ikke kværner løs, men snarere giver sig i færd med dagdrømmeri eller tankeflugt.