Bitcoin-popularitet tiltrækker cyberkriminelle

Flere handelsplatforme for køb og salg af den digitale valuta bitcoin har den seneste tid været udsat for hackerangreb. Senest har en handelsplatform for bitcoins med hovedkontor i København været udsat for angreb.

Foto: Iris / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hackerangrebet på den danske central for digitale bitcoin-mønter er kun det seneste i en række, efter at cyberkriminelle for alvor har opdaget værdien af de svært sporbare penge, hvis vekselkurs skyder i vejret.

De digitale mønter bitcoins høster for tiden masser af opmærksomhed verden over og bevæger sig i stigende grad ind som muligt betalingsmiddel i flere internetforretninger, mens stadig flere aktører arbejder på at skabe nye forretninger baseret på det transaktionsnetværk, som bitcoin udveksles i.

I takt med, at de digitale mønter høster den massive opmærksomhed og stiger i værdi, kommer de da også i søgelyset hos hackere og cyberkriminelle, der den seneste måneds tid har angrebet flere digitale platforme, hvor bitcoins kan købes og sælges. Det har senioranalytiker hos IT-sikkerhedsvirksomheden Kaspersky Labs, Roel Schouwenberg, vurderet over for CNBC.

»Kriminelle har i nogen tid holdt øje med bitcoin for at kunne bruge dem og stjæle dem, og nu hvor kursen ligger på knap 700 dollar (ons. 20. november, red.), vil opmærksomheden fra de kriminelle naturligvis stige,« lød vurderingen fra Roel Schouwenberg, da en kinesisk handelsplatform i den forløbne uge var udsat for et pludseligt nedbrud, hvor der forsvandt bitcoins til en værdi af 4,2 mio. dollar.

Senest er også det nystartede danske betalingsfirma, Bitcoin Internet Payment Solutions (BIPS) blevet angrebet - tilsyneladende af russiske hackere, der har stjålet 1.295 bitcoins til en værdi på mere end 5,5 mio. kroner fra firmaet. Og det danske eksempel er blot et i rækken i den forløbne måned.

Ifølge det digitale, amerikanske nyhedsmedie Quartz har der i november måned været en række angreb på bitcoin-handelsplatforme, hvor danske BIPS er blandt de seneste eksempler. Derudover blev den polske Bidexttreme.pl også angrebet i den forløbne uge, hvor brugernes konti blev tømt.

Ugen før var det den tjekkiske handelsplatform Bitcash.cz, der var udsat for et tyveri fra IT-kriminelle, hvilket resulterede i, at 4.000 brugere mistede bitcoins til en værdi omkring 100.000 dollar.

Listen af angrebne handelsplatforme tæller ifølge Quartz ligeledes australske TradeFortress, der blev hacket i november, hvor brugerne mistede bitcoins til en værdi af en mio. dollar. Derudover var kinesiske GBL i oktober udsat for, at platformen pludselig gik ned, og i den forbindelse forsvandt der bitcoins for 4,2 mio. dollar.

Netop i forbindelse med nedbruddet hos kinesiske GBL, hvor bitcoins for millioner af dollar forsvandt, har IT-sikkerhedsvirksomheden McAfees teknisk direktør Raj Samani over for CNBC vurderet, at det netop er en af de risici, der følger med at investere i den digitale valuta, der er udveksles ved hjælp af såkaldt »peer-to-peer«-teknologi.

Det vil sige, at de udveksles direkte mellem computere tilkoblet netværket, og alle transaktioner registreres, men ikke hvem der står bag de enkelte af slagsen.

Der er altså ingen »nationalbank«, der kontrollerer valutaen, som de enkelte indehavere opbevarer digitalt på deres egen computer eller i en såkaldt »wallet« - der er en slags digital tegnebog, som mønterne opbevares i på nettet. Det vil sige, at der heller ikke er en central aktør, der kan hjælp med at få dem tilbage, hvis de bliver stjålet af hackere eller forsvinder på anden måde.

Det er ifølge McAfees tekniske direktør Raj Samani da netop også en af de risici, der følger med, hvis man er med på bitcoin-bølgen som investor.

»Hvis man bliver udsat for cyberkriminalitet eller svindel, vil det typisk blive dækket af ens bank. Men hvem skal man gå til, hvis der er nogen, som stjæler ens bitcoins? Eller hvis en handelsplatform forsvinder, eller banken kollapser? Hvem skal da dække dine tab,« lyder det spørgsmål, som han hæfter på det at have sine værdier stående i bitcoins.

Samtidig tilføjer han dog, at det naturligt er en af de ting, der følger med, når man kaster sig over investeringer på felter, hvor der også kan være gode gevinster at hente.

Bitcoin er den seneste tid kommet i fokus. Dels på grund af, at værdien på den digitale valuta har taget en tur op. Dels fordi der fra politisk side flere steder i verden er sat spot på de digitale mønter med henblik på at foretage reguleringer - og eksempelvis sikre, at de kan beskattes.

De digitale mønter bliver skabt af såkaldte »bitcoin-minere«, som ved at installere en gratis software på deres computere kan udgrave de virtuelle mønter ved at udnytte computerkraften til at udregne komplicerede matematiske formler.

De kan netop også købes på de digitale handelssplatforme, og kursen ligger i skrivende stund ifølge valutaomregneren.dk i danske kroner på 4.475,05 kroner for en bitcoin mod 1.088,89 kroner for 30 dage siden.

Bitcoin er kendt for at være digitale mønter. De skabes digitalt, udveksles digitalt og opbevares digitalt. I Canada blev der dog for første gang opstillet en bitcoin-automat på en café i Vancouver i oktober i år, som ifølge ABC News netop skulle gøre det muligt for folk at købe og sælge bitcoins for kontanter. Pengeautomaterne - eller på engelsk ATMs - er ifølge flere internationale medier også på vej til USA.

Hackerangrebet mod det danske betalingsfirma Bitcoin Internet Payment Solutions (BIPS) skete mellem 15. og 17. november, hvor det ifølge teknologimediet Techworld blev ramt af et såkaldt udmattelsesangreb (teknisk kaldet et DDoS-angreb), som forsøgte at få BIPS' netsted til bukke under. Angiveligt var det dog en afledningsmanøvre, som skulle sikre de kriminelle kræfter tid til at angribe servere, hvor folk har deres Bitcoin-tegnebøger liggende.

BIPS oplyste i en pressemeddelelse efter hackerangrebet, at firmaet vil fokusere på sin forretning med bitcoins - og ikke længere vil tilbyde opbevaring af den virtuelle valuta. Det vil der i givet fald først blive åbnet for, når en ny model med bedre sikkerhed er bygget op.

»Privatkundeforretningen med tegnebøger har ikke været BIPS' kerneforretning. Alle nuværende brugere vil blive bedt om at overføre Bitcoins til andre tegnebogsløsninger, og brugere, der er berørt af sikkerhedshullet, vil blive kontaktet,« hedder det.

BIPS startede i juli 2013 og betjener ifølge eget udsagn flere end 20.000 kunder over hele verden fra Danmark. Det betyder ifølge Techworld, at BIPS er den største bitcoin-forretning i Europa.