Bitcoin-handler anholdt i USA

Stifter af amerikansk Bitcoin-handelsside er blevet anholdt i USA, hvor han anklages for at medvirke til at understøtte narkotransaktioner på den berygtede markedsplads Silk Road, der blev lukket i efteråret.

Stifter af en populær hjemmeside til handel med den digitale valuta Bitcoin er blevet anholdt i USA - og ifølge New York Times anklaget for at medvirke til at bane vejen for handel med narkotika på den nu lukkede markedsplads Silk Road. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM URQUHART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Handlen med den digitale valuta Bitcoin er for tiden i skarpt søgelys fra flere fronter. Fordi værdien af mønterne, der alene findes digitalt, har taget nogle ture op i værdi, fordi der fra politisk side flere steder i verden er sat spot på valutaen, og i høj grad også ovenpå efterårets lukning af den digitale markedsplads Silk Road.

Markedspladsen er berygtet for at være en platform for handel med ulovlige varer - særligt narkotika - transaktionerne angiveligt foregår i Bitcoins, fordi den virtuelle valuta er svær at spore. Nu er en af de fremtrædende spillere i Bitcoin-universet i USA blevet anholdt og anklaget for at medvirke til at bane vejen for narkotikatransaktioner på den nu lukkede markedsplads Silk Road, skriver flere internationale medier.

Det er ifølge amerikanske New York Times stifteren af en populær hjemmeside BitInstant, der understøtter handel med en digitale valuta, som er blevet anholdt. Anklagerne blev offentliggjort mandag af anklagemyndigheden i Manhattan, USA, og går på, at stifteren gennem sin virksomhed har vekslet penge til digital valuta, selvom han var vidende om, at de blev brugt til at købe narkotika på Silk Road. Han er desuden anklaget for personligt at købe ulovlige stoffer på hjemmesiden, skriver New York Times.

BitInstant, der er baseret i New York, har ifølge teknolognyhedssiden Techcrunch tidligere modtaget en investering på 1,5 millioner dollar fra selskabet Winklevoss Capital, der er stiftet af tvillingerne Cameron og Tyler Winklevoss, der er kendt fra tvisten om, hvem der i sin tid fik ideen til at skabe det sociale netværk Facebook.

Ifølge amerikanske Huffington Post har Winkelvoss-tvillingerne meddelt, at de naturligvis er dybt bekymrede over anholdende og fuldt ud støtter myndighedernes indsats over for hvidvaskning af penge. Samtidig tilføjer de, at virksomheden BitInstant ikke var en del af anholdelsen - og at ledelsen er forpligtet til at overholde alle gældende regler. Herunder lov om hvidvaskning af penge.

Det var i slutningen af september, at FBI anholdt den påståede bagmand bag Silk Road, som blev tilgået via Tor-netværket, som er designet til anonym surfing, og hvor betaling for varerne foregik i Bitcoins, angiveligt fordi den virtuelle valuta er vanskelig at spore.

I den forbindelse blev handelspladsen lukket ned, og FBI beslaglagde store summer af Bitcoins fra den digitale tjenestes servere. En andel af dem overgik for nyligt til myndighedernes ejerskab, idet ingen havde rest krav hverken til dem eller til Silk Roads hjemmeside og de servere, de digitale mønter blev opbevaret på.

Sagen om Silk Road har udviklet sig til lidt en krimi - og en sag som angiveligt også handler om lejemord. Den påståede bag forsøger fortsat at holde fast i det, der ifølge hans udsagn er hans andel af de beslaglagte Bitcoins fra lukningen af Silk Road og har indgivet krav til myndighederne om sit ejerskab. 

Allerede kort tid efter lukningen af Silk Road begyndte der er florere beretninger om, at nye aktører var klar til at overtage den plads på det, der også går under betegnelsen »the dark web« - eller det mørke net - og i november lød det ifølge teknologinyhedssiden Techcrunch, at en ny hjemmeside under navnet Silk Road 2.0 var blevet registreret på »Tor-netværket«.

Bitcoin er generelt kommet i fokus den seneste tid. Dels på grund af, at værdien på den digitale valuta har taget en tur op. Dels fordi der fra politisk side flere steder i verden er sat spot på de digitale mønter med henblik på at foretage reguleringer - og eksempelvis sikre, at de kan beskattes.

De digitale mønter bliver skabt af såkaldte »bitcoin-minere«, som ved at installere en gratis software på deres computere kan udgrave de virtuelle mønter ved at udnytte computerkraften til at udregne komplicerede matematiske formler.