Big Bang-forskere snydt af løst kabel

De berømte hurtigere-end-lyset neutrinoer er formentlig en målefejl. Italienerne har fundet et løst lyslederkabel i eksperimentet.

CERN, det store fælleseuropæiske fysikforsøg i Geneve, har udsendt et varsel om, at forskerne bag det opsigtsvækkende resultatet har fundet to fejlkilder, som nu skal undersøges nærmere. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIAL TREZZINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Neutrinoerne, der i september blev målt til at kunne overhale lysets maksimale hastighed, viser sig nu med stor sandsynlighed at kunne forklares med hardwarefejl.

CERN, det store fælleseuropæiske fysikforsøg i Geneve, har udsendt et varsel om, at forskerne bag det opsigtsvækkende resultatet har fundet to fejlkilder, som nu skal undersøges nærmere.

Den ene fejlkilde handler om et optisk fiberkabel, som overfører et eksternt GPS-signal til OPERA-eksperimentets interne ur.

"Kablets forbindelser har måske ikke fungeret korrekt, da målingerne blev foretaget. Hvis dette er tilfældet, kan det have ført til en underestimering af den tid, neutrinoerne var om at tilbagelægge afstanden," skriver OPERA-eksperimentet ved CERN, som har afsendt neutrionerne til Gran Sasso i Italien. Med andre ord kan neutrinoerne i virkeligheden have været længere tid om rejsen, end den eksperimentet har registret.

Siden september sidste år har partikelfysikere kløet sig i strithåret over det opsigtsvækkende forskningsresultat, hvor Gran Sasso-laboratiet opfangede og tog tid på neutrinoer udsendt fra Geneve 731 kilometer væk.

De gådefulde elementarpartikler var tilsyneladende rejst til Gran Sasso med en hastighed, der ligger over lysets maksimale hastighed. Hvis måleresultatet var sandt, skulle fysikken enten skrives helt om for at tillade partikler at overskride lysets hastighed i direkte modstrid med Einsteins særlige relativitetsteori, som vi ellers ikke har grund til at tvivle på,

Eller lidt mindre omfattende skulle vi ændre vores opfattelse af neutrinoer. Hvis de  vitterlige var rejst til Italien hurtigere end lyset, kunne det også forklares ved at de på ukendt facon pludeslige kunne optræde som de endnu mere gådefulde elementarpartikler tachyoner, der konstant bevæger sig med hastigheder over lysets. Einstein-fysikken kan i princippet godt masseres til at tillade de rent hypotetiske tachyoner at bevæge sig hurtigere end lysets maksimale hastighed, blot de ikke krydser overgangen mellem hurtigere-end og langsommere-end lyset.

Tachyoner er ikke velanskrevne i brede fysikerkredse, men yderst populære i SciFi-genren, fordi hastigheder hurtigere end lyset giver mulighed for at rejse tilbage i tiden. Tidsrejse kunne også forklare, at neutrionerne var nået hurtigere frem end lyset. Det ville være en mindre revolutionerende forklaring, end at relativitetsteorien er forkert.

Men alle forklaringerne er temmelig langt ude, og det kommer nok ikke helt overraskende, at der kan ligge en hardwarefejl bag resultatet. 

"Jeg har selv haft svært ved at tro på resultatet, for i Italien er der ikke noget, der ankommer før tiden," spøgte CERNs (italienske) forskningsdirektør Sergio Bertolucci ved en konference i denne uge, "Men vi skal undersøge dette med et åbent sind", understregede han også.

Den anden fejlkilde, som OPERA-eksperimentet nu vil undersøge nærmere med nyt udstyr og nye udsendelser af neutrinoer, handler om et oscilloskop der blev brugt til at tidsstemple GPS-signalerne i eksperimentet. Oscilloskopet kan have fungeret forkert på en måde, der faktisk ville give en over-estimering af neutrinoernes hastighed, så de i virkeligheden fløj endnu hurtigere end bare en lille smule hurtigere end lyset.

Mange fysikere er allerede i gang med at efterprøve neutrinoernes rejsehastighed, og inden årets udgang vil spørgsmålet formentlig være endeligt afklaret.