Berygtede netpirater flytter til Grønland

Pirate Bay går i land i Grønland og skal nu give danske myndigheder hovedpine, kort før de svenske myndigheder ventes at slå til - igen.

Det svenske piratsted, The Pirate Bay, er nu rykket til Grønland for at undgå at blive lukket i hjemlandet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens vel nok kendteste piratkopieringssted på nettet, det svenske Pirate Bay, har nu søgt ny havn for at slippe for sine forfølgere og er gået i land i Grønland.

Pirate Bay er kendt og berygtet som adgangsvejen til piratkopieret musik, film, spil og software og har derfor gennem mange år været jaget af myndighederne verden over. Nu bliver de så en hovedpine for de danske myndigheder.

Købt allerede i 2011

Ifølge registreringsoplysningerne hos Tele Greenland, som bestyrer det grønlandske .gl-domæne og dermed alle grønlandske internetadresser, blev thepiratebay.gl allerede købt 10. marts 2011 men blev først taget i brug 10. april 2013. Pirate Bay har betalt for retten til navnet frem til 16. marts 2015.

Den grønlandske adresse er købt gennem et tysk selskab, men det er en af medstifterne af The Pirate Bay, svenskeren Fredrik Neij, der står som ejer af det.

Pirate Bay skiftede i det tidlige 2012 adresse fra det hidtidige, internationale .org-domæne til en ren svensk adresse med .se som efternavn for at undgå en aktion fra de amerikanske myndigheder, der bestyrer .org-adresserne.

Jorden brænder i Sverige

Nu brænder jorden imidlertid under Pirate Bay, som ifølge TorrentFreak forventer, at de svenske myndigheder inden for de nærmeste dage vil slå til og beslaglægge den svenske netadresse.

For at sikre sig mod at gå i sort er alt derfor nu flyttet til den grønlandske adresse. Tidligere er alle Pirate Bays servere blevet flyttet ud af Sverige til USA for at undgå, at de kan beslaglægges af politiet, og nu flytter så også selve netstedet i en katten-efter-musen-leg.

Ifølge Googles seneste rapport har internetgiganten modtaget 872.492 anmodninger fra rettighedshavere om at blokere for adgangen til thepiratebay.se, og allerede nu har fire bedt om at få lukket for folks adgang thepiratebay.gl.

Fængselsdom

De svenske bagmænd bag Pirate Bay har hele tiden hævdet, at de ikke tager aktiv del i nogen form for piratkopiering, da Pirate Bay ikke huser noget materiale selv men blot er en samling af henvisninger til andre steder på nettet, hvor der findes ulovlige kopier af film og musik.

The Pirate Bay er et elektronisk forum, hvor brugere udveksler oplysninger om musik, film og computere. Den svenske anklagemyndighed har trukket de fire mænd bag netstedet i retten, fordi den mener, at netstedet i virkeligheden indgår i piratkopiering.

De fire svenskere bag Pirate Bay blev 17. april 2009 idømt hver et års fængsel og en samlet erstatning på 30 millioner svenske kroner til pladebranchens fælles organisation, IFPI. Den svenske højesteret stadfæstede i februar 2012 dommene.

Også adressen thepiratebay.dk er optaget. Den blev købt 23. august 2010 af Ann Smith i den tyske by Ratingen. Det er dog ikke i brug.

Google selv har også et grønlandsk domæne, nemlig goo.gl.