Bertel Haarder vil tillade hash-medicin

Danske sklerosepatienter kan nu få adgang til en ny medicin, der indeholder udtræk af cannabis.

ARKIV. Danske sklerosepatienter kan nu få adgang til en ny medicin, der indeholder udtræk af cannabis. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIR ELIAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder vil ændre loven, så det bliver tilladt at sælge sklerose-medicinen Sativex i Danmark, selvom den har samme indholdsstoffer som hash.

”Jeg kan forstå på Lægemiddelstyrelsen, at Sativex kan hjælpe patienter med multipel sklerose, som ikke har gavn af andre sklerose-lægemidler. Så skal vi ikke lade stive bureaukratiske regler stå i vejen for, at denne patientgruppe kan få en behandling, der kan hjælpe.  Derfor vil jeg nu ændre bekendtgørelsen om euforiserende stoffer, så ekstrakter af cannabis fremover kan anvendes i medicinsk øjemed, dvs. efter lægelig ordination,” siger Bertel Haarder.

Bruges mod cancersmerter i andre lande

Sativex er en mundspray til smertebehandling, der i Europa er principgodkendt i forbindelse med sklerose, men i andre lande også bruges til cancerpatienter og andre med svære smerter.

Der findes andre hashmediciner med syntetiske komponenter, men Sativex er marijuana i flydende form. De cannabinoide komponenter er THC og cannabidiol.

Den nye bekendtgørelse træder i kraft 3. juni 2011 og er forudsætningen for at Lægemiddelstyrelsen kan udstede en markedsføringstilladelse, så sklerosepatienter kan få udstedt recepter på Sativex. Den kan kun ordineres af speciallæger i neurologi og neuromedicin.