Berlingske iPhone app gør nyheds-app'en voksen

Berlingske iPhone app er en gennemført lækker og smooth app i et behersket, diskret design, der stort set hele vejen igennem fungerer og på nogle områder endda sætter nye standarder.

Da jeg for nylig var hos lægen og sad og bladrede i et gammelt Se & Hør, gik det pludselig op for mig, at digitale medier fra at have været min sekundære kilde til information, var blevet min primære. Jeg havde nemlig dobbeltklikket på et billede for at forstørre det. Og med dette skift til digitale medier er jeg bl.a. begyndt at stille langt større krav til en medie-app i dag end jeg gjorde for bare få år siden, eller sagt på en anden måde: jeg gider ikke længere gratis web-aviser på smartphones.

Vi er åbenbart mange der deler denne opfattelse, troede jeg, da jeg så at hele 22 ud af 34 bedømmere i App Store kun havde givet den nye Berlingske iPhone app 1 stjerne. Men faktisk er der tale om det modsatte. De mange 1-stjernebedømmelse går ikke på app'ens kvalitet, men skyldes udelukkende surhed over at app'en ikke er gratis, men i realiteten koster 12 kr. om måneden i abonnement, selvom de tolv kroner formelt set er for betalingsartiklerne og ikke for app'en.

Synd, hvis bedømmelserne skulle afholde nogen fra at købe den.

App'ens forside med sit smukke eType-design uden den traditionelle topmenu giver en god oversigt og et behageligt scrollende flow ned gennem sektionerne, hvor hver sektions tophistorier ligger indenfor et skærmbillede.

Der er en menu, men den ligger nederst i applikationen og flipper rafineret mellem to oversigter: "Berlingske" og "Berlingske Politiko". I Berlingske-delen er det især punktet "Alt om", der er interessant, fordi det på samme tid grupperer artikler under aktuelle emner - i øjeblikket bl.a. Valg 2011, Efterløn og sågar Facebook - og er en ualmindelig elegant løsning af det tilbagevendende problem med placeringen af artikler som redaktionen ønsker skal være tilgængelige i længere tid, og som derfor egentlig er mere magasin end avisagtige. Dog ikke ført igennem helt konsekvent. Heller ikke nyhedsalarmen sidder lige i øjet og er det eneste designpunkt, hvor jeg ikke synes løsningen er helt optimal.

Når man flipper menuen til Politiko-delen, har man bl.a. mulighed for at vælge det sjove "Twittertinget", der er folketingsmedlemmernes forskellige twitter-indlæg. Dog bliver man endnu engang mindet om, at det er kunst at twitte.

Ikke kun navigeringen fungerer fremragende, også læsningen af de enkelte artikler er en fornøjelse. Når en artikel er valgt, glider bundmenuen stille ned, og man befinder sig i en læseoplevelse præget af designmæssig renhed og ro. Væk er andre avis-apps' forstyrrende og desperate "læs mere" eller "læs også" midt i artiklen. I stedet er henvisningerne samlet til sidst under overskriften "Relaterede artikler". Andre relaterede artikler, forfatterens egne, findes ved simpelthen at klikke på navnet, og skal artiklen sendes videre sker det enten nederst i artiklen eller fra sektionsoversigten. Befriende også, at avisen ikke begynder forfra efter hver artikel med et bombardement af nye uinviterede informationer, men at der i stedet er placeret en fast tilbageknap, der præcis leder hen til det sted man kom fra.

Det rolige indtryk følger med, når man bladrer gennem artiklerne. Jeg ved ikke hvorfor det virker så godt, men bladringen er utrolig lækker, og måske skulle det være muligt at bladre gennem hele avisen på denne måde og ikke kun inden for sektionerne. Men det er nok en smagssag.

Til spørgsmålet om der er en merværdi i denne app i forhold til Berlingskes gratis smartphoneudgave, som retfærdiggør abonnementsprisen, er svaret et entydigt ja. Både hvad angår app'ens kvalitet og indhold er den fremragende, nok den bedste på markedet - rolig uden at være kedelig, masser af gode funktioner uden at være overlæsset, nye avancerede løsninger uden at være svær at finde rundt i, stilig uden at være tantet. Og fik Berlingske mening i deres betalingssystem, kunne den sagtens bære en endnu højere pris.

Berlingske, gratis i iTunes, men abonnementet koster 12. kr. om måneden og app’en fungerer i realiteten ikke uden abonnement.