Berlingske er mere cool end Politiken

I hvert fald i det nordvestlige Grønland

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Politiken vil man nok ikke bryde sig om at høre, at Berlingske er mere modstandsdygtig, mere cool og ligefrem vokser, mens Politiken langsomt bliver mindre.

Det er ikke desto mindre kendsgerningen - i hvert fald hvis man forlader medieverdenen og i stedet kaster blikket på to gletsjere i Nordvestgrønland, som forfatteren og polarforskeren Ludvig Mylius-Erichsen omkring 1904 gav navnene Berlingske og Politiken Bræ.

Berlingske Bræ er nemlig den eneste gletsjer i hele Nordvestgrønland, som støt og roligt er vokset gennem de seneste 100 år. Ja, faktisk er dens længde blevet forøget med næsten fem kilometer i perioden. Samtidig er den nærliggende Politiken Bræ blevet en anelse mindre.

Det konkluderer geologen Peter R. Dawes, som for De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har forsket i gletsjerudviklingen i området nær Thule Air Base.

Men hvorfor vokser Berlingske Bræ, når den ifølge gængse beregninger burde blive mindre som følge af den globale opvarmning?

»Vi aner det faktisk ikke,« siger Peter R. Dawes.

»Det eneste, vi kan sige, er, at der må være særlige lokale forhold, som spiller ind - og som for Berlingske Bræs vedkommende er vigtigere end den generelle temperaturændring,« fortsætter han.

Måske bliver den hurtigere

Ifølge geologen er det dog en mulighed, at der falder ekstra meget nedbør på den selvstændige iskappe, der føder Berlingske Bræ, eller måske skyldes det en forøgelse af gletsjerens hastighed.

Peter R. Dawes understreger, at den grønlandske indlandsis undergår et generelt massetab som følge af tiltagende afsmeltning fra øens talrige gletsjere.

»Men det er vigtigt for den samlede forståelse af den grønlandske afsmeltning, at man også har fokus på de få gletsjere, der rent faktisk vokser. Berlingske Bræ er ikke talt med i den samlede opgørelse, fordi den ikke er blevet studeret af glaciologer,« forklarer forskeren.

Peter R. Dawes og hans kollega Dirk van As har omhyggeligt sammenlignet gamle beskrivelser, kort, fotos og nyere satellitbilleder af Berlingske Bræ med dens aktuelle udbredelse for at danne sig et billede af dens betydelige vækst siden begyndelsen af forrige århundrede.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Geological Survey of Denmark and Greenland Bulletin.