Behandlere forarger politikere

Sundhedsordførerne på Christiansborg er forargede over alternative behandlere, som lover helbredelse af alvorlige sygdomme. .

Foto: Lea Meilandt Mathiesen/Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Bekymrende« og »uacceptabelt« går igen, når Folketingets mandattunge partier sætter ord på det faktum, at det ikke er muligt at gribe ind overfor alternative behandlere, der giver dårlige råd. Råd, der kan være skæbnesvangre ved sygdomme som for eksempel kræft, depression og tvangstanker.

»Vi skal tænke på, at det ofte er meget svage mennesker, der er klienter. De vil ofte gøre alt for at blive helbredt,« siger Venstres ordfører for Sundhed, Birgitte Josefsen, der betegner dele af den alternative behandling som ren manipulation. Hun vil nu forsøge sig med ny lovgivning.

»Jeg vil forsøge at formulere tiltag til lovgivningen, så en person ikke må kalde sig behandler uden at have et kvalitetsstempel,« siger Birgitte Josefsen, der som sundhedsordfører for regeringspartiet Venstre vil drøfte sagen med Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Som reglerne er i dag har godkendte alternative behandlere mulighed for at registrere sig i Sundhedsstyrelsens register for alternative behandlere. Registreringen er dog frivillig, hvorfor man stadig kan slå sig op som alternativ behandler uden registrering hos Sundhedsstyrelsen.Hos Socialdemokraterne overvejer man nu en obligatorisk uddannelse for de alternative behandlere.

»Vi bør have et regelsæt for, hvilke uddannelser man skal have, så man ikke bare kan kalde sig alternativ behandler - og slet ikke på områder, hvor folk kan dø. Klienterne skal vide, hvad de går ind til, hvis de vælger sådan en behandling,« siger Socialdemiokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen.Formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF) har tidligere talt for en autorisationsordning for alternative behandlere, men fik dengang ikke flertal. Nu vil hun igen se, om der er muligheder for at stramme op.

»Når videnskaben ikke engang kan se, hvorfor vi får kræft, hvordan skulle de alternative behandlere så kunne,« siger Birthe Skaarup og understreger, at hun ikke vil forbyde behandlerne.

»Der er mange, der laver et rigtig godt stykke arbejde, for eksempel folk, der arbejder med zoneterapi og akupunktur,« siger hun.