Balloner skal give hele Jorden internetadgang

En kæde af luftballoner svævende 20 kilometer oppe i stratosfæren er internetgiganten Googles bud på, hvordan de sidste to tredjedele af Jordens befolkning kommer med på nettet.

Google har sendt 30 luftballoner med antenneudstyr op over New Zealand i et forsøg på at skabe internetadgang til mennesker i øde områder, hvor der ikke er adgang til internettet nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN SHENK / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusinder af heliumballoner skal levere internetforbindelser til utilgængelige områder af verden og dermed sikre, at de to tredjedele af klodens befolkning, som i dag står uden adgang til nettet, kan komme »på« og tage del i udviklingen.

Med den tanke har internetgiganten Google sendt op mod 30 testballoner af sted fra Christchurch i New Zealand. Med om bord op til 20 kilometers højde var antenner, som skal skabe forbindelser, hvor der ingen forbindelser er lige nu – eller hvis der opstår naturkatastrofer, som afbryder de eksisterende kommunikationslinjer.

»Ballondrevet internet kan godt lyde skørt, og det er det nok også på en eller anden måde. Men nogle gange må man – hvis man ønsker at tage et stort skridt fremad – foretage sig noget skørt,« siger Richard DeVaul, teknisk chef for Google X-holdet, der skal tænke nyt og afprøve tankerne i praksis for internetgiganten.

60 procent uden netadgang

En ballon kan dække et geografisk område på 1.200 kvadratkilometer. Om bord er en antenne, computerudstyr, batterier og solpaneler, som skaber strøm til udstyret. Selve ballonen skal dobbelt så højt op som almindelige rutefly og udgør derfor ingen fare. Til gengæld kan den kun klare 100 dage i luften og vil ikke – som en satellit – kunne »låses« fast over et bestemt område. Men ligesom med Googles søgemaskine afgør matematiske algoritmer, hvor ballonerne bør være og bevæger dem op og ned i de vinde, som blæser den rigtige vej.

Det er kun omkring 40 procent af verdens nu syv milliarder indbyggere, der i dag har adgang til nettet, viser nye tal fra FN-organisationen Den Internationale Telekommunikationsunion (ITU). Det svarer til 2,7 milliarder mennesker, men der er enorme geografiske forskelle.

Med 75 procent er Europa den region i verden, der har højest internetudbredelse, hvorimod det i Afrika blot er 16 procent. Her er der til gengæld ved at ske rigtigt meget takket være den større udbredelse af mobiltelefoner, som bliver brugt som den primære adgang til nettet og dets mange informationer. Men 90 procent af de 1,1 milliarder husstande, som står uden internetadgang, findes i udviklingslandene.

Ballondrevne internetforbindelser kan betyde, at internetadgangen kommer langt hurtigere til mere utilgængelige dele af Jorden, hvor de kan erstatte kabler i jorden. 80 procent af omkostningerne ved at etablere infrastruktur i jorden er normalt graveomkostninger, så det kræver store investeringer, især i fjerntliggende områder.

En ring omkring Jorden

Google forestiller sig en ring af luftballoner, som flyver rundt om Jorden på de stratosfæriske vinde. Såkaldte basestationer på Jorden vil være forbundet med den lokale internetinfrastruktur og kan sende signalet op til ballonerne.

De brugere, der vil have adgang, skal have en særlig internetantenne (lige nu i form af, ja, en rød ballon!), som de fæstner på f.eks. en husmur, og som sender og modtager datasignaler fra de balloner, som flyver hen over området i stor højde.

I første omgang afprøver 50 brugere testballonerne i området ved Christchurch og Canterbury på New Zealands sydø. Den første, der på den måde fik internetadgang, var Charles Nimmo, der er landmand og bor i den lille newzealandske by Leeston. Internetforbindelsen holdt i 15 minutter, før ballonen var drevet videre.

»Det var underligt. Men det er spændende at være en del af noget nyt,« siger han til avisen New Zealand Herald.

Richard DeVaul fra Google kalder det »skrækkeligt meget for tidligt« at tænke på at dække hele verden. I første omgang vil Google forsøge at danne en ring af balloner over den samme breddegrad, som New Zealand ligger på og udbrede dækningen til Australien, Argentina og Sydafrika.

»Vi tror, at hundreder af balloner, måske 300 eller 400, vil være nødvendigt for at danne denne ring,« siger han.

Google har ikke oplyst, hvor mange penge giganten investerer i projektet, der går under navnet »Project Loon«. Google har en række eksperimenter inden for mange områder kørende, heriblandt selvkørende biler, som ifølge Google vil bringe trafiksikkerheden i vejret – ligesom nu, bogstaveligt, internetballonerne.