Ballmer teaser for Nokias Windows-telefoner

Næste uges konference, Nokia World, kommer til at stå i Windows Phone 7-telefonernes tegn. Det har Microsoft et par gange afsløret.

Foto: Jussi Helttunen

Når den stærkt svækkede finske mobilgigant, Nokia, i næste uge vil slå dørene op for Nokia World-konferencen i London, er der på forhånd en massiv forventning om, at hovedpersonen bliver Microsofts mobilsystem, Windows Phone 7.

Tidligere på ugen afslørede Microsofts chef Steve Ballmer selv, at noget var på vej, og nu har selskabets mobilchef Andy Lees, så bekræftet at Nokia vil præsentere sine Windows Phone 7-mobiler på konferencen.

Og for at det ikke skulle være nok, er der allerede sluppet billeder ud af den i forvejen ekstremt dårligt hemmeligholdte Nokia Sea Ray-mobil, der basalt set bare er en Nokia N9 med Windows Phone 7.5 indeni.

Nokia og Microsoft har svært brug for hinanden i denne tid, hvor Apple og Google buldrer frem. Apple har netop lanceret iPhone 4S og Google lancerede igår næste version af det Android-system, der på rekordtid er blevet verdens bedst sælgende.

Tidligere har Nokia været den urørelige konge af den mobile verden, og har mæsket sig i markedsandele på over 40 procent. Men Nokia sov gevaldigt i timen da smartphone-bølgen begyndte at rulle, og selv om selskabet fortsat pumper mobiler ud i et heftigt tempo. Nokia sælger hvert kvartal over 100 mio. telefoner - til sammenligning skulle Apple bruge fire år for at ramme dét tal.

Nokias svækkelse har dog været stærkest i den mest profitable del af mobilmarkedet - nemlig de dyre smartphones, og derfor har konkurrencen fra Apple og de mange producenter af Googles Android-system gjort ondt på bundlinjen i den finske virksomhed.

Tilsvarende er Microsoft nærmest æoner bagud på smartphoneområdet, hvor selskabet et år efter lanceringen af Windows Phone 7 fortsat er næsten usynlige i butikkerne, og har markedsandele, der bevæger sig retning af nullet - og selv om det nyligt lancerede Windows Phone Mango har taget kegler hos både brugere og anmeldere, har Microsoft stadig brug for en mobil-ven med Nokias størrelse og distributionsnet.

Den tilspidsede situation fik tidligt i år den nytiltrådte Nokia-chef Stephen Elop til at udfase Nokias eget Symbian-system for i stedet at indgå en alliance med Microsoft om at opbygge Windows Phone som en konkurrent til Apple og Google.

Mere kontroversielt droppede Elop også det, der skulle have været Nokias redning, nemlig smartphone-systemet MeeGo, der er udviklet sammen med Intel og som mange havde håbet på, ville blive det frie, åbne og u-kommercielle alternativ til de øvrige smartphone-systmer.

Nokia nåede at sende en enkelt MeeGo-mobil på markedet i form af N9-mobilen, som stort set alle anmeldere - også denne avis- faldt i svimer over, fordi MeeGo-systemet i Nokias hænder er et æstetisk og brugervenlighedsmæssigt mesterværk.

Nokias kvælning af strangulering af MeeGo har aldrig krystalklart formuleret - men systemet døde endegyldigt for nylig, da Intel trak sig ud og påbegyndte et samarbejde med Samsung om et tilsvarende system, kaldet Tizen.

Efterfølgende kom det dog frem, at Nokia i al hemmelighed har udviklet på et smartphone-agtigt system til billigere telefoner, kaldet Meltemi. Meget lidt er sluppet ud om Meltemi, men spekulationerne går på, om Nokia vil udnytte sit gigantiske salg på over 100 mio. billigere mobiler i kvartalet til meget hurtigt opbygge en ny, Linux-baseret smartphone-agtig platform fra de bastioner, hvor finnerne fortsat står stærkt, nemlig de billige mobiler. Der har sågar været fremsat spekulationer om, at det er dele af den roste N9-software, der skal udgøre kernen i Meltemi.

Nokia har dog selv været tavs som graven, og dermed er der alene tale om spekulationer om Meltemi.

B.dk vil i næste uge drage til London for at rapportere hjem om, hvad der er hoved og hale i nyhedsstrømmen.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!