Avisblokering af Google opgives

Læsertallet styrtdykkede, da aviser forbød Google at bringe artikler i søgeresultaterne.

Google News kan nu igen tage nyhederne fra nogle af Tysklands store aviser med i sin søgetjeneste. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de mest hårdnakkede modstandere af Googles indsamling af avisers nyhedsstof bøjer sig nu og giver internetgiganten lov til at vise også artikler fra tyske aviser efter at have konstateret, at langt færre besøgte avisernes netsteder, da proppen blev sat i Google.

Det er Tysklands største mediekoncern, Axel Springer, der blandt andet står bag udgivelsen af store aviser som Die Welt og tabloidavisen Bild, som nu kaster håndklædet i ringen. Gennem to uger har der været spærret for Googles adgang vil at vise overskrifter fra nyhedsartikler på fire af de helt store netsteder - welt.de, computerbild.de, sportbild.de og autobild.de.

Resultat var et styrtdyk i nettrafikken. Topchef Mathias Döpfner siger direkte, at koncernen ville have »skudt os selv ud af markedet«, hvis det var fortsat på den måde.

Krævede betaling af Google

Axel Springer-koncernen har krævet betaling fra Google, hvis internetgiganten skulle lade avisartiklerne indgå i Googles særlige nyhedsindsamling, Google News.

Udgivere i både Tyskland, Frankrig og Spanien har gennem længere tid lagt pres på nationale politikere for at få indført lovgivning, som skal tvinge Google og andre, der samler netmateriale ind, til at betale en særlig afgift, når deres artikler bruges. De mener, at de gratis tilfører Google stor værdi, som de ikke får noget ud af selv.

Google har omvendt hævdet, at opsamlingen af overskrifter sikrer flere læsere af artiklerne.

Omkring 200 tyske udgivere fik for to uger siden trumfet igennem over for Google, at det var slut med at nappe stumper af tekster og billeder og bruge dem i nyhedsoverblikket. Google besluttede derefter kun at vise overskrifterne.