Avis: NSA installerer aflytning i din computer

Ifølge avisen Der Spiegel har den amerikanske efterretningstjeneste NSA installeret spyware og overvågningssoftware på computere købt online, før de havnede hos forbrugerne.

Ifølge avisen Der Spiegel har den amerikanske efterretningstjeneste NSA installeret spyware og overvågningssoftware på computere købt online, før de havnede hos forbrugerne. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste NSA-afsløring lyder næsten som noget, der kunne stamme fra en Hollywood-film. Men ifølge den tyske avis Der Spiegel skulle det være vaskeægte virkelighed. I lækkede dokumenter, avisen har set, fremgår det, at efterretningstjenesten NSA i samarbejde med FBI og CIA rutinemæssigt opsnapper computere købt online, før de når deres destination.

Men NSA nøjes ikke med at kaste et grundigt blik på computerne. I NSA’s egne »specielle værskteder« installerer NSA’s elite hacker-gruppe, der går under navnet »the Office of Tailored Access Operations« (TAO), speciel software, som giver TAO og NSA mulighed for at spionere på og give fjernadgang til de computere, der kommer under kærlig behandling. Det fremgår af interne NSA-dokumenter, Der Spiegel har set, og som avisen udreder i en større artikel. 

Dokumenterne afslører dog ikke, hvor mange og hvilke computere, det drejer sig om. Men manøvren foregår på følgende måde: Hvis en overvåget person, agentur eller virksomhed, NSA har interesse i, bestiller en ny computer, kan TAO aflede pakken og få den sendt til egne værksteder. Her åbner man omhyggeligt pakken og installerer enten spyware eller decideret hardware i computeren, som giver en bagdør for efterretningstjenesten, der kan tilgå og fjernstyre computeren.

TAO bliver ifølge dokumenterne brugt i et væld af NSA’s operationer. Lige fra terrorbekæmpelse, cyberangreb og regulær spionage. Samtidig arbejder TAO også på at finde svagheder og sikkerhedshuller i IT-industrien, blandt andet hos Microsoft, netværksleverandøren Cisco og den kinesiske telegigant Huawei, der er verdens andenstørste leverandør at teleudstyr og tredjestørste leverandør af mobiltelefoner.

Det var også TAO, der infiltrerede flere europæiske teleselskabers netværk og fik adgang til teleselskabet Blackberrys krypterede server, Blackberry Enterprise Server (BES), fremgår det af de fortrolige dokumenter.

Efter henvendelser fra Der Spiegel har embedsmænd i NSA udstedt en erklæring hvori det lyder, at »TAO er en unik, national afdeling, som er i forreste linje, når det handler om at gøre det muligt for NSA at beskytte nationen og dens allierede« og at »arbejdet er centreret omkring brug af computernetværk som støtte for udenlandske efterretningstjenester«

Teknologivirksomheder protesterer

Netop de store teknologivirksomheder viste tidligere på året stor utilfredshed med NSA og den massive overvågning, den foretager. Teknologigiganter som Apple, Facebook og Google har i et usædvanligt fælles, åbent brev klaget over efterretningstjenestens indtrængen.

Den massive overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA er afsløret i, kom derfor på dagsordenen, da USAs præsident Barack Obama tidligere i december mødtes med topchefer fra blandt andre Apple, Facebook, Google og Twitter.

Til mødet stillede Tim Cook fra Apple, Sheryl Sandberg fra Facebook, Marissa Mayer fra Yahoo, Eric Schmidt fra Google og Dick Costolo fra Twitter - med andre ord nogle af topfolkene, hvoraf navnlig Eric Schmidt, som i dag er bestyrelsesformand og tidligere var Googles topchef, meget skarpt har kritiseret den omfattende overvågning, som den tidligere efterretningsagent Edward Snowden har afsløret.

NSA kigger med fra havbunden

I et andet af dokumenterne, Der Spiegel har set, mærket med »top secret« og »not for foreigners«, fremgår det, at NSA har lykkedes med at koble sig på hav-kablet SEA-ME-WE-4. Bag det kryptiske navn gemmer sig et 20.000 kilometer langt optisk internet-fiberkabel, der løber fra Marseille i Frankrig over Nordafrika, forbi Mellemøsten og ender i Asien.

Få hele overblikket: NSA-skandalen er nået til Danmark

Blandt ejerne af kablet er France Telecom, Telecom India, Saudi Telecom og Verizon Business. I dokumentet fremgår det, at NSA »succesfuldt har samlet ledelsesinformation for netværk for det undersøiske kabel-system SEA-Me-We.«