Australien ramt af værste hedebølge nogensinde

Australierne kan forvente temperaturer på op til 54 grader de kommende dage. Myndighederne advarer om »katastrofale« tilstande.

Folk i vandet ved Bondi Beach, Sydney, 8. januar, hvor vejrudsigten sagde 43 grader celsius. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIAN SHAW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens omfattende skovbrande hærger det sydøstlige Australien, gisper størsteparten af det store lands indbyggere under den på mange måder værste hedebølge i nationens historie.

Tirsdagens gennemsnitlige nationale maksimumtemperatur blev med 40,33 grader den varmeste i Australiens historie. Men landets vejrbureau advarer om, at den nye rekord efter alt at dømme står for fald i de kommende dage.

Flere steder i det sydlige og centrale Australien målte man mandag og tirsdag officielle temperaturer på næsten 50 grader.

Det statslige australske vejrcenter, Bureau of Meteorology, har endda føjet en helt ny farve, lilla, til de nationale temperaturkort, fordi en enkelt prognose forudsiger temperaturer på mellem 50 og 54 grader enkelte steder i de kommende dage.

Se billedserien:

Samtidig advarer bureauet om, at luftmasserne over det centrale Australien stadig varmer op og dermed ikke har nået maksimumtemperaturen endnu.

- Den aktuelle hedebølge - dens længde intensitet og omfang - findes ikke mage til i vores annaler, siger klimaanalytiker David Jones til avisen Sydney Morning Herald.

Og han tilføjer, at den globale opvarmning har mere end en finger med i spillet:

- Det er indlysende, at klimasystemet reagerer på den bagvedliggende opvarmning. Alt, hvad der sker i klimasystemet nu, finder sted på en planet, der er en grad varmere, end den plejede at være.

Den australske hedebølge har stået på siden julen, men den første uge efter nytår har været enestående hed. De seks første dage af 2013 er alle blandt de 20 varmeste, der nogensinde er registreret i Australien.

Samtidig blev den nationale døgnmiddeltemperatur mandag på hele 32,23 grader - også ny national rekord og næsten en halv grad over den gamle fra december 1972.

Imens fortsætter de omfattende skov- og buskbrande, der især hærger delstaterne New South Wales, Victoria og Tasmanien.

Myndighederne advarer om "katastrofale" tilstande i de kommende dage i mange områder, og tusinder er blevet evakueret fra brændende nationalparker og lignende.