Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Har du nogen anelse om, hvor mange apps eller e-bøger, du har købt gennem årene?
Har du nogensinde købt en dyr applikation, som du egentlig ikke havde brug for - eller som ikke fungerede, som du havde forventet?
I så fald så fortvivl ej, for nu er både Apple og Amazon gået i gang med at udvikle en løsning for dig.
Ønsker en del af kagen
Apple Insider skriver, at Apple har indgivet en patentansøgning, der beskriver et system, som lader brugere sælge applikationer til hinanden. Rent teknisk er der tale om overførsel af digitale certifikater, der giver dig ret til at benytte en applikation, som en anden bruger har købt.
Hvis du for eksempel har spillet dig igennem Angry Birds, så kan du sælge eller give appen videre til en, du kender.
Læs også: Sony vil stoppe videresalg af spil med nyt systen
Systemet, som Apple beskriver, kræver som udgangspunkt ikke, at du skal igennem en Apple-kontrolleret markedsplads for at foretage overførslen, men ikke overraskende står det beskrevet i patentet, at man forestiller sig et system, hvor udvikleren eller distributøren får en andel af købesummen.
I dag snupper Apple 30 procent af købesummen, når man køber noget i AppStore, og de ønsker sandsynligvis også at få et bid af kagen, når brugte apps bliver solgt.
Ifølge patentansøgningen vil det fungere sådan, at udgiveren af en applikation selv kan bestemme, hvor ofte en app må sælges videre samt sætte minimumssatser på videresalg.
Brugte e-bøger
Apple Insider skriver desuden, at Amazon, der driver den store e-bogbutik Kindle, også har søgt om patent på et lignende system for salg af brugte e-bøger. De ønsker dog at lave en mere central brugtbutik til salg af bøgerne.
Det er uvist, om eller hvornår denne tjeneste vil blive lanceret.
Det skal for en god ordens skyld nævnes, at når man »køber« applikationer og e-bøger - eller spil for den sags skyld - så køber man egentlig blot en rettighed til at benytte produktet så længe ens konto eksisterer.
Netbutikken Steam gør eksempelvis soleklart i sine retningslinjer, at man blot »lejer« de spil, man betaler for.
Læs også: Spilproducent udfordrer Apple i kampen om stuen
Oversat af Janus Bødker.