Apple strammer sikkerhed efter fotoskandale

Afsløringen af kendte kvinders private billeder betyder nu øget sikkerhed på iCloud-tjenesten - men man skal selv slå den til.

Ud over at taste sit adgangsnavn og sin kode ind vil man med tofaktorgodkendelse modtage en SMS med en fircifret kode, som også skal tastes ind, før man får adgang til Apples nettjenester. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple strammer nu sikkerheden på sin netlagertjeneste iCloud, efter at afslørende privatfotos af en række kendte stjerner for nylig tilsyneladende blev stjålet af hackere.

Det er helt afgørende for Apples fortsatte forretning, at folk, der køber og bruger Apple-udstyr, har tillid til, at den amerikanske IT-gigant opbevarer deres data på betryggende og forsvarlig vis. Ikke mindst forud for lanceringen af den nye Health-sundhedsplatform i Apple-verdenen, hvor meget personlige sundhedsdata vil blive samlet sammen, kræves der stor tillid - ellers trues Apples forretning.

Større åbenhed om indsamling af data

Derfor har Apples topchef, Tim Cook, nu fortalt nærmere om, hvordan Apple håndterer folks personlige oplysninger, samtidig med at han forsikrer om, at Apple vil sikre privatlivets fred.

»Vi opbygger ikke en profil på baggrund af indholdet af folks e-mail eller brug af Internet, som vi derefter sælger til annoncører. Vi slår ikke mønt på de oplysninger, som folk gemmer på deres iPhone eller i iCloud. Og vi læser ikke folks e-mail eller beskeder for at skaffe oplysninger, som kan bruges til målrettet markedsføring,« skriver Tim Cook i et åbent brev, som er publiceret på Apples netsted.

Han understreger samtidig, at Apple aldrig har samarbejdet med nogen myndighed om at give adgang til sine produkter, tjenester og servere, sådan som det ellers er blevet kraftigt antydet gennem den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens mange afsløringer af den skandaleramte amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende aflytning og overvågning.

Ekstra sikkerhed med en SMS-kode

Da de mange private billeder af en række kendte kvinder blev lækket, efter at hackere fik adgang til deres iPhones iCloud-konti, kom Apple og Apples sikkerhed i skudlinien. Derfor gør Apple det nu muligt at bruge såkaldt tofaktorgodkendelse. Når man logger på Apple-tjenester med sin sædvanlige Apple-ID og det normale kodeord, modtager man straks en SMS-besked med en fircifret talkode. Den kode skal så tastes ind, før man får adgang til selve Apple-tjenesterne.

Systemet svarer til NemID, hvor man også skal have en ekstra kode, og det er noget, som også Apples konkurrenter har indført gennem det seneste års tid, hvor en række hackerskandaler har blotlagt, at sikkerheden langtfra er høj nok. Den ekstra kode skal sikre, at hackere ikke blot kan stjæle ens adgangsnavn og -kode og så komme til fadet.

Tofaktorgodkendelsen er dog noget, som man selv skal slå til. Den er ikke automatisk sat op for én, hvilket flere sikkerhedseksperter allerede har kritiseret. Apple siger dog til den amerikanske finansavis Wall Street Journal, at man »planlægger mere aggressivt at opfordre folk« til at slå tofaktorgodkendelsen til og til at lave nogle bedre - og sværere - kodeord.