Apple: Slut med at dele sundhedsoplysninger

Apple strammer regler for de sundhedsapplikationer, som vil kunne bruges på den nye iPhone 6 og det nye iWatch-ur, som ventes lanceret om halvanden uge. Privatlivet skal beskyttes bedre, og det vil presse konkurrenterne.

Apple satser stort på at komme med på sundhedsbølgen, når de nye produkter med bl.a. en iPhone 6 og et smart ur snart lanceres. Men nu sætter Apple stramme regler op for, hvilke sundhedsoplysninger der må trækkes ud af Health-applikationen. Foto: Apple Fold sammen
Læs mere

Forud for lanceringen om halvanden uge af formentlig både nye iPhone 6-telefoner med det nye styresystem iOS8 og også det første smarte ur, som alle satser på små programmer, der holder styr på ens helbred og sundhedstilstand, strammer Apple nu sine databeskyttelsesregler for at sikre, at de indsamlede personlige data ikke misbruges.

Apple slår nu fast, at de, der producerer applikationer, som vil bruge Apples HealthKit, ikke må sælge nogen af de personlige oplysninger, som de samler ind, til annoncører. Dermed forsøger Apple ikke alene at holde sin egen sti ren og forhindre nye, opslidende retssager men lægger samtidig et meget stort pres på konkurrenter som Google og Samsung, der også er svært interesseret i at få fat i dette helt nye område hos private forbrugere.

Advarselslamperne er tændt

Her er der nemlig en unik mulighed for virkelig at komme til at »kende« folk, og det har ikke overraskende fået borgerrettighedsgrupper til at tænde advarselslamperne, fordi alle giganterne mildt sagt ikke kan fremvise en pæn og ordentlig historik, hvad angår indsatsen for at beskytte folks personlige oplysninger - og overhovedet samle dem ind uden deres samtykke.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har også tilkendegivet, at de har stort fokus på dette nye område, hvilket sandsynligvis også har været medvirkende til Apples beslutning.

En undersøgelse fra kampagnegruppen Privacy Clearing House i 2013 viste, at 43 procent af alle sundhedsapplikationer, som blev undersøgt, delte identificerbare, personlige oplysninger, som programmerne samlede ind, med annoncører. Og i år har den amerikanske handelskommission, der er øverste tele- og IT-myndighed i USA, afsløret, at 12 undersøgte sundhedsapplikationer sendte oplysninger af sted til 76 tredjepartsforetagender.

Kun med samtykke fra brugeren

Allerede i juni præsenterede Apple sin nye standardapplikation, Health, som fra telefonen - eller et kommende smart ur - vil indsamle oplysninger om blodtryk, hjerterytme, søvn og statistik om spisevaner og motion.

I de nye databeskyttelsesregler slår Apple fast, at de udviklere, som bygger programmer, som anvender hele HealthKit-platformen, godt kan indsamlede data herfra, og det ventes bl.a. Nike at gøre. Men reglerne slår nu fast, at udviklerne »må ikke sælge en slutbrugers helbredsoplysninger, som er indsamlet gennem HealthKit, til annonceplatforme, dataindsamlere eller selskaber, der gensælger oplysninger«. Dog er det, hvis ellers brugeren slet udtrykkeligt giver tilsagn herom, tilladt at dele oplysningerne med »tredjepart til helbredsmæssige formål«.

Apple har nu formelt inviteret til en præsentation 9. september. Datoen har længe cirkuleret. Her ventes selskabet at præsentere to nye iPhone 6-telefoner, der begge er større end den nuværende fra sidste år. De to nye vil få skærme på 4,7 og 5,5 tommer og dermed arbejde sig opad mod konkurrenterne, som har haft stor succes med telefoner med større skærme.

Kampen om smarte ure optrappes

Apple ventes også at lancere det længe omtalte iWatch. Rygterne har gennem det seneste år fået alle Apples konkurrenter til at rykke hurtigt i udviklingsafdelingen og stille med deres bud på et armbåndsur, hvorpå man kan læse SMSer, e-post, tage billeder og andre mindre opgaver. Urene har trådløs Bluetooth-forbindelse til ens telefon i lommen.

Både Samsung og LG, begge sudkoreanske elektronikgiganter, har netop lanceret nye udgaver af deres smarte ure forud for åbningen i næste uge af Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin. Samsungs nye Gear S-ur, som er det fjerde af slagsen, kan nu fungere uden at have en telefon koblet på.