Apple mister tavle-PC-tronen i år

Folk vil have de billigere Android-tavlecomputere, som allerede i 2013 bliver førende, så programmører skal skifte fokus.

Det vælter ind med Android-tavlecomputere fra alle de store producenter, og det presser priserne nedad, samtidig med at det øger markedsandelene. Arkivfoto: Steve Marcus, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE MARCUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden - og især programmører og softwareudviklere - kan godt begynde at indstille sig på en anden virkelighed. For allerede i år mister Apple førerpositionen på tavle-PC-markedet, og Android rykker op som det mest brugte.

Analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt, forventer, at tavle-PCer med Googles Android som styresystem i 2013 vil nå en markedsandel på 48,8 procent, mens tavle-PCer med Apples iOS vil have en markedsandel på 46 procent.

Tre år på toppen

Det bliver dermed første gang, siden Apple i 2010 lancerede sin iPad og skabte et helt nyt marked, at Apple ikke længere dominerer.

Tavle-PCerne er på rekordtid - og især takket være Apples iPad-serie - blevet så populære, at det traditionelle PC-marked for bærbare og stationære PCer har blødt meget. Presset af finanskrisen har folk nøje vurderet, hvor de vil bruge deres penge, og valget er faldet på smartphonetelefoner og tavle-PCer på bekostning af de traditionelle PCer samt den ellers succesrige mini-PC - de små ultrabærbare og lette 10-tommercomputere, som man stadig finder enkelte af, til omkring 2.000 kroner. Mini-PCerne holdt en overgang PC-markedet i gang, men nu forsvinder pengene til det mere mobile udstyr, selv om der fortsat sælges mange traditionelle computere.

Analysefirmaet ABI Research forventer, at der i år vil blive afskibet 150 millioner tavlecomputere fra producenterne. Det er 38 procent flere end i 2012. Sidste år havde omkring 60 procent af alle tavle-PCer iOS som styresystem, mens 37 procent brugte Android og små tre procent enten Windows Phone eller Blackberry.

Priserne presses

Men navnlig den sydkoreanske elektronikgigant Samsung har fået et internationalt gennembrud med sin Galaxy-serie af mobiltelefoner og tavle-PCer, alle med Android som styresystem. Samsung rykkede i efteråret 2011 op på førstepladsen blandt smartphoneproducenter og slog i begyndelsen af 2012 finske Nokia af tronen som verdens største mobilproducent overhovedet.

Tavle-PCernes popularitet har fået mange flere producenter ind på markedet, og det har presset priserne kraftigt nedad. I begyndelsen var det mest billige, asiatiske kopiprodukter, som man gjorde klogest i at holde fingrene væk fra. Navnlig det seneste år har alle de største teknologiproducenter - også »nicheselskaber« som internetboghandelen Amazon - kastet sig ud i at producere tavle-PCer for at få deres andel af det voksende marked. Konkurrencen betyder, at man i dag kan købe en særdeles udmærket tavle-PC for blot 1.000 kroner, samtidig med at styresystemerne bliver bedre og bedre og programmerne flere og flere.

Det har langsomt undermineret Apples førerposition, fordi Apples politik er at ligge i det dyre prissegment, hvor folk er villige til at betale (ofte mange) penge for produkterne.

Ingen stor føring

Udviklingen for Android sprinter dog ikke fremad. I 2017 venter IDC, at Android sidder på 46 procent af markedet mod 43,5 procent til Apple, mens Windows efterhånden vil have gnavet sig ind på omkring 10 procent. Apple vil dermed stadig være den største enkeltproducent af tavle-PCer, hvor Android-markedet er fordelt mellem mange fabrikanter.