Apple lancerer gratis Office-konkurrent

Apple har opdateret deres sky-tjeneste iCloud med tekstbehandling og går direkte efter konkurrenterne Microsoft Office og Google Drev.

Apple har lanceret en opdatering til iCloud, der blandt andet byder på gratis tekstredigering. Foto: Screenshot/Apple Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil man gerne tage backup af sit digitale liv, skorter det ikke på muligheder. Både Apple, Microsoft og Google har kompetente tjenester, der sørger for, at dine informationer, som dokumenter, mails og kontaktpersoner, er synkroniseret og gemt.

Apple har, forud for lanceringen af næste version af deres mobile styresystem, iOS 7, lanceret en ny og opgraderet version af deres sky-tjeneste, iCloud. Kort fortalt er det en tjeneste, der synkroniserer dit indhold på tværs af dine digitale enheder.

Det nye i den opdaterede version er dels, at brugerfladen har fået et ansigtsløft, og dels, at det er blevet muligt at oprette tekstdokumenter og regneark direkte i din browser. Det er en slags »light«-version af Apples iWork-programmer. Apples pendant til Microsofts Officepakke.

Minimalistisk tekstbehandling

Traditionel er tekstbehandling foregået i Microsoft Word. Men det er upraktisk, at dine dokumenter ligger på en fysisk harddisk, når du står og skal bruge dem på jobbet, på studiet eller et andet sted.

Apple har valgt en meget minimalistisk tilgang, der har en brøkdel af de funktioner, som Microsoft Office har. Du kan ikke ændre meget andet end skrifttypen, størrelsen og linjeafstanden.

Du kan dog også oprette lister, indsætte simple former som firkanter og pile og endelig tilføje billeder til dine dokumenter. Af fonte er der over halvtreds slags at vælge imellem, heriblandt klassikere som Times New Roman og Helvetica.

Vil du gerne dele dit arbejde, er der også mulighed for det. Når du trykker på »del«-knappen, får du mulighed for at sende dokumentet afsted i forskellige formater. Enten som »Pages«, PDF eller som et Word-dokument.

Regneark og præsentation

Udover tekstbehandling tilbyder Apples tjeneste også, at du kan arbejde i både »Numbers« og »Keynote«. Det er Apples pendant til henholdsvis Excel og PowerPoint.

»Numbers« er meget Apple-agtigt og tager brugeren i hånden. Når du åbner et nyt dokument, får du valget mellem en række forskellige skabeloner. Alt efter, om du skal lægge budget, følge et vægttab og et træningsforløb, eller lave en mødeplan for virksomhedens ansatte.

Det er dog også muligt at få et helt traditionelt regneark, inddelt i rammer, celler og kolonner, som du kender det. Numbers praler med mere end 275 funktioner, men et sted, hvor den kommer til kort, er ved diagrammer. Man kan godt se dem, men man kan ikke ændre et diagram fra en type til et andet. Formentlig noget, som vil blive ændret, når iCloud forlader beta-stadiet.

Keynote-programmet er meget lig det, som man finder i offline-versionen og til iOS. Der er 12 forskellige skabeloner, man kan arbejde ud fra.

Kan det bruges?

Den nye version af iCloud er stadig i beta, men sådan føles det egentlig ikke. Programmerne kan bruges på daglig basis uden at støde ind i voldsomme begrænsninger, og især kompatibiliteten med Microsoft Word vil være enormt vigtig for mange mennesker. For langt de fleste, der blot skal bruge tekstbehandling og lave budget i i et regneark, er Apples løsning mere end rigeligt.

Udover tekstbehandling er det muligt at synkronisere mails, kontaktpersoner og kalenderaftaler i iCloud, ligesom det er muligt at lokalisere din iPhone, hvis den bliver stjålet eller væk.

Du kan selv prøve beta-versionen af iCloud her. Den er både tilgængelig på Mac og Windows, og de første fem GB plads er gratis. Du kan prøve Google Drev her og webudgaven af Microsoft Office her.