Apple lancerer digitale lærebøger

Elektronikgiganten Apple lancerede her til eftermiddag et storstilet fremstød for digitale lærebøger på selskabets iPad.

Foto: MONICA M. DAVEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Livet som skoleelev ser ud til at blive en anelse sjovere - og en hel del mere kulørt. Her til eftermiddag lancerede elektronikselskabet Apple nemlig initiativet iBook 2, der skal gøre ebøger til undervisningbsrug lettere, billigere og mere multimedie-prægede.

Mange af de nuværende ebøger i Apples iBooks-butik har reelt blot været digitale udgaver af eksisterende bøger, og et mindretal har taget platformens mange muligheder i anvendelse.

Det ser dog ud til at ændre sig nu. I hvert fald fremviste Apple en bunke ebøger til iPad, der ikke bare var multimediale, men også åbne for interaktion. Eksempelvis fremviste Apple en biologibog, hvor brugerne kan dreje billeder af en DNA-streng og iagttage den fra forskellige vinkler, forstørre den og studere den som brugeren nu har lyst til.

Mange skoler, også flere danske, eksperimenterer med at give eleverne tavlecomputere som et led i undervisningen, og allerede nu finders der massevis af undervisningsrelevante apps. Apples nye ebøger er dog ikke apps, men bøger - og de eksemplarer, som Apple selv demonstrerede, var ikke fyldt op med multimedieindhold, men rummede også god, gammeldags tekst.

En anden nyskabelse er programmet iBooks Author, der er et værktøj til fremstilling af lærebøger. At dømme ud fra Apples demonstration af softwaren, lægger den sig tæt op ad den velkendte Mac-brugergrænseflade, og minder mest af alt om et program til tekstbehandling eller web-produktion.

Fra programmet kan man publicere direkte i iBooks-butikken, og Apple har valgt at gøre programmet gratis, så også skolelærere vil være interesserede i at hente det og bruge det til at skabe undervisningsmaterialer.

Aggresiv prissætning

De nye interaktive skolebøger bliver prissat aggressivt med priser omkring 15 dollars - altså omkring 80 kroner.

Uddannelsesfremstødet rummede også en omkalfatring af den eksisterende iTunes U-tjeneste, hvor universiteter kan udgive deres forelæsninger som podcasts, der er samlet i iTunes side om side med det øvrige indhold. Tjenesten er en af Apples mindre kendte tilbud - men kommer nu som en særlig app, der skal tilføre de mange podcasts en række ekstraindhold. Eksempelvis bliver der nu vedlagt noter og forslag til supplerende læsning - og sågar en funktion til lektier.

Via iTunes U har det hele tiden været muligt at følge hele forelæsningsrækker fra de store, berømte universiteter i USA og Europa, og med appen håber Apple, at fange fleres interesse for at offentliggøre forelæsninger via Apples platform, herunder også gymnasier og skoler.

Guggenheim-museet i New York har tidligere dannet ramme om en anden Apple-lancering, nemlig iPad-avisen The Daily, der udgives af mediemogulen Rupert Murdoch.