Apple i retten om prisaftaler på e-bøger

Det amerikanske justitsministeriums sag mod teknologigiganten Apple om at indgå kartellignende prisaftaler med udgivere af e-bøger begynder i dag.

I dag indledes sagen mod Apple, der af det amerikanske justitstministerium trækkes i retten. Det sker med beskyldninger om at have indgået kartellignende prisaftaler med udgivere af e-bøger - bl.a. i kampen på Amazon, der står bag e-bogslæseren Kindle (billedet) og sidder på en stigende andel af e-bogsmarkedet. Arkivfoto: Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske teknologi-gigant Apple, der står bag de populære iPad og iPhone, skal i dag for retten i en sag anlagt af de amerikanske myndigheder.

Det sker på baggrund af påstande om, at teknologiselskabet har indgået kartellignende aftaler med udgivere om at hæve prisen på e-bøger. Sagen bliver en test af, hvordan internetdetailhandlere interagerer med indholdsleverandører, skriver Reuters.com.

"Denne sag vil effektivt være med til at sætte reglerne for internethandel," siger David Balto, tidligere politisk direktør for U.S. Federal Trade Commission ifølge Reuters.com.

Retssag undervejs i et år

Det amerikanske justitsministerium indgav sagen mod Apple og fem af de største amerikanske forlag i april 2012. Apple går i retten alene, efter at de fem forlagt blandt andet har indgået en aftale om at afskaffe et forbud mod engrosrabatter.

De fem forlag er Pearson Plc Penguin Group, News Corp s HarperCollins Publishers Inc, CBS Corp Simon & Schuster Inc, Hachette Book Group Inc og MacMillan.

De amerikanske myndigheder søger med retssagen ikke en erstatning, men sigter mod at blokere for, at Apple kan foretage lignende aftaler.

Motivationen for oprindeligt at indgå prisaftalerne var ifølge det amerikanske justitsministerium, at forsvare sig mod Amazon. Internetbutikken bliver mere og mere dominerende på e-bogsmarkedet og sidder på mindst 60 procent af markedet, skriver The New York Times netavis nytimes.com.

Efter retssagen blev indgivet var forventningen, at e-bogspriserne ville falde kraftigt, netop på grund af, at udgiverne indgik aftale om at tillade forhandlere at sælge e-bøgerne med rabatter.

Men det prisfald er ifølge nytimes.com endnu ikke sket.

Forlig i Europa

I Europa blev der i en lignende sag om prisaftaler på digitale bøger i december 2012 indgået forlig fra EUs side med Apple og fire forlag.

Her stod Apple anklaget for at lade prisen i Apples iBooks-boghandel være styrende for den pris, som andre e-boghandlere, fx Amazon, kunne udbyde bøgerne til - ensbetydende med, at andre boghandlere ikke kunne konkurrere på prisen og give særlige tilbud.

Apple og de fire forlag var i den sag hurtige til at tilbyde et forlig, der betød, at den slags aftaler blev suspenderet i fem år.