Apple fik op mod 5.000 krav om data

Microsoft og Facebook har meddelt, at de tilsammen har fået 17.000 krav om udlevering af data om folk fra de amerikanske myndigheder på et halv år. Nu oplyser Apple, at selskabet har fået 4.000-5.000 anmodninger.

Amerikanske teknologiselskaber har bedt myndighederne om lov til at offentliggøre, hvor mange henvendelser de får vedrørende den nationale sikkerhed fra den amerikanske spiontjeneste, NSA. Apple melder nu om 4.000-5.000 krav fra december til maj. Microsoft og Facebook meldte i weekenden om samlet 17.000 anmodninger. Arkivfoto: AFP / Scanpix 2013 Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teknologiselskabet Apple har nu også - ligesom Microsoft og Facebook - oplyst, hvor mange henvendelser, selskabet har fået fra de amerikanske myndigheder med krav om udlevering af oplysninger om folk.

Ifølge Apple har myndighederne i perioden december 2012 og maj 2013 henvendt sig 4.000-5.000 gange, skriver The Next Web. Henvendelserne inkluderer anmodninger om oplysninger, der eksempelvis kunne hjælpe med at finde forsvundne personer eller løse forbrydelser. 

Vil have gennemsigtighed

Offentliggørelsen kommer efter, at flere teknologiselskaber har bedt den amerikanske regering om tilladelse til at fortælle om, hvor mange anmodninger, de modtager om udlevering af data relateret til national sikkerhed - og hvordan de håndterer dem.

Og Apple oplyser ifølge The Next Web, at selskabet har fået lov til at offentliggøre "nogle af de data" for at hjælpe med at skabe større gennemsigtighed over for offentligheden. De mellem 4.000-5.000 anmodninger er relateret til 9.000-10.000 konti eller enheder. 

17.000 krav til Microsoft og Facebook

Forud for Apples offentliggørelse af antallet af henvendelser er det blevet meldt ud, at Microsoft og Facebook tilsammen næsten 17.000 gange på et halvt år er blevet bedt om at udlevere brugeres data. 

Det meldte de to giganter ud oven på en uges daglige afsløringer af, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA bogstaveligt har haft snabelen nede i databaserne hos alle de store teknologigiganter - Microsoft, Facebook, Apple, Skype, Google, YouTube, AOL og Yahoo - og kunnet suge en guldgrube af personlige oplysninger ud direkte fra kilden.

Microsoft oplyste, at det i andet halvår af 2012 modtog mellem 6.000 og 7.000 henvendelser og dommerkendelser vedrørende kriminelle aktiviteter eller i forbindelse med statens sikkerhed på mellem 31.000 og 32.000 brugerkonti fra lokale, føderale eller statslige myndigheder i USA.

Facebook oplyste, at selskabet i samme periode fik 9.000-10.000 forespørgsler fra myndighederne om 18.000-19.000 brugerkonti. 

Internetgiganten Google afventer stadig at kunne offentliggøre sine oplysninger.

NSAs overvågningsprogram, PRISM, blev afsløret af den tidligere CIA-ansatte, Edward Snowdon, som har søgt tilflugt i Hongkong.

Det amerikanske dagblad Washington Post og det britiske The Guardian offentliggjorde mandag den 41 sider lange, tophemmelige NSA-præsentation af, hvordan efterretningstjenesten siden 2007 har fået direkte adgang til guldgruben af personlige oplysninger.