Apple-computere mister deres uskyld

Engang hed det sig, at Apple-computere var fri for virus og hackere - men det gælder ikke længere. Nu er det kommet frem, at også Apples egne ansatte har været ramt af et virusangreb. Læs her, hvordan du beskytter dig.

I følge Apple selv, slap der - som hos Facebook - ikke noget data ud, og angrebet blev inddæmmet inden der skete yderligere skade, men sagen er yderst delikat for Apple, der i en årrække har markedsført sit MacOS X-styresystem som virusfrit. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN ADKISSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du har en Apple-computer og tror, at alt er fryd og gammen, bør du overveje, om ikke du skulle ofre lidt tid på din IT-sikkerhed. Selv om Apples Mac-computere traditionelt har været stort set fri for virus, trojanere, malware og anden skadelig kode, er det i stigende grad Apple, som de IT-kriminelle stiller skarpt på, og i fremtiden bør de ubekymrede Mac-brugere i langt højere grad tænke på deres egen sikkerhed på nettet.

Sådan lyder rådet fra chef for sikkerhedsorganisationen DK-CERT, Shehzad Ahmed, efter det i nat er kommet frem, at Apples egne ansattes computere er blevet ramt af samme IT-angreb, der forleden ramte Facebook.

Det var et angreb, der udnyttede et hul i softwaren Java til at installere skadelig kode fra inficerede websteder, og formåede at ramme en række brugere, selv om de arbejdede hos to af verdens førende IT-virksomheder. Flere amerikanske aviser og et ukendt antal brugere er også blevet ramt. Java er et programmeringssprog, der bruges til at skabe små apps til websider og blandt andet Nem-IDs login-funtion fungerer via Java.

Kina måske skurken

Mistanken om angrebets oprindelse har fra begyndelsen rettet sig mod Kina, men det er uvist hvad motivet har været. Blandt andet har en rapport i weekenden hævdet, at det kinesiske militær står bag en række IT-angreb på amerikanske virksomheder den senere tid, men det er uvist, om det også gælder dette angreb.

I følge Apple selv, slap der - som hos Facebook - ikke noget data ud, og angrebet blev inddæmmet inden der skete yderligere skade, men sagen er yderst delikat for Apple, der i en årrække har markedsført sit MacOS X-styresystem som virusfrit.

"Det er ikke tilfældet længere. I dette tilfælde var det ikke Apple-operativsystemet, men derimod Java, der bliver udnyttet som bagdør til at installere skadelig kode. Vi ser, at de kriminelle er professionelle som aldrig før, og de laver meget avanceret kode. Oprindelig er de gået efter Windows-computere, fordi det var dem, der var flest af, men efterhånden som Mac bliver mere udbredt, er det oplagt for dem også at gå efter Mac," siger Shehzad Ahmed.

Mange årsager

Hacker- og virusangreb vil ofte være økonomisk motiverede, men kan også være industrispionage, have religiøse eller idealistiske motiver, eller bare være almindeligt hærværk. Ifølge rapporter fra flere sikkerhedsfirmaer er de kriminelle ofte lokaliseret i Kina eller det tidligere østeuropa - og i sidste uge viste en rapport fra researchvirksomheden Trustwave Holding, at hele 33 procent af de angreb, selskabet havde undersøgt, stammede fra Rumænien.

Forleden pillede Microsoft og Symantec i fællesskab et såkaldt botnet ned, der estimeret spændte over 600.000 aktive inficerede computere. Det var et botnet, der specialiserede sig i at sende folk forkerte steder hen på nettet, for derefter at score pengene på annoncer. Botnettet havde været aktivt i årevis og fungerede blandt andet fra servere, der stod i USA og Holland, men bagmændene er endnu på fri fod.