App skal holde de andre apps i ørerne

For nogle måneder siden kritiserede det norske datatilsyn, at apps ofte høster meget mere data om dig end de gør opmærksom på. Nu er løsningen klar.

Android mascots are lined up in the demonstration area at the Google I/O Developers Conference in the Moscone Center in San Francisco, California, May 10, 2011. REUTERS/Beck Diefenbach (UNITED STATES - Tags: SCI TECH BUSINESS) Fold sammen
Læs mere
Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved du helt præcist, hvad de mange apps, du installerer på din mobil samler ind om dig ?

Hvis svaret er nej, er du ikke den eneste. Det norske datatilsyn afslørede nemlig for nogle måneder siden, at en meget stor del af de apps, som Android-brugerne installerer på deres mobiler, samler meget mere data om brugerne, end udviklerne oplyser om.

Dermed har forbrugerne ikke en chance for at overskue, hvad der sker med de mange private data, der ligger i en moderne smartphone.

Nu er løsningen imidlertid allerede på vej. To norske studerende har nemlig udviklet en prototype på en app, der ganske givet vil blive et stort hit i Android Market, hvis den nogensinde når så langt. Det skriver digi.no.

Overvåger de andre

Appens eneste funktion er at overvåge de andre apps, brugeren installerer - for dermed at give brugerne en mulighed for mere kontrol med mobilen. Overvågningsappen er en del af en hovedopgave, som præsenteres denne uge i Norge.

Finten er, at man via appen får mulighed for at bestemme, hvad alle andre apps må - og hvis en app prøver på noget, den ikke må, bliver den blokeret.

Det norske Datatilsyn fremhævede dengang en bunke apps, som opførte sig problematisk. Blandt andet var der nogle, der gik i brugerens SMSer, og andre, der brugte løs af mobilens dataforbindelse, eller loggede brugerens lokalitet via GPS.

Problemet var især, at udviklerne ikke gjorde opmærksomme på disse ting, når brugerne hentede appen i Android Market, og dermed potentielt kunne risikere at give alskens lyssky personer adgang til alt mulig privat data.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!