Antidepressiver mod PMS

Stadig flere danske kvinder tager antidepressiv medicin for at hjælpe dem af med humørsvingninger omkring menstruation.

"Sindssyg kvinde" af Eugene Delacroix, 1822. Fold sammen
Læs mere

Professor og gynækolog Sven O. Skouby vurderer, at et stigende antal kvinder med fordel spiser antidepressiv medicin i kampen mod humørsvingninger, der er så voldsomme, at de invaliderer hverdagen i forbindelse med den månedlige blødning. Det skriver URBAN.

»Præcist hvor mange kvinder det drejer sig om, har vi intet tal på. Men tallet er steget, siden det for nogle få år siden kom frem i amerikanske undersøgelser, at man ved hjælp af et begrænset antal lykkepiller i dagene op til menstruationen kan undgå de voldsomme humørsvingninger, en del kvinder kæmper med hver måned,« siger professor Sven O. Skouby, Herlev Sygehus.

Han er ikke i tvivl om, at et betydeligt antal danske kvinder kunne få en bedre og mere funktionel hverdag, hvis de i samråd med deres private læge øgede hjernens seritonin-beholdning med den receptpligtige medicin.

For mens 12 ud af 20 danske kvinder oplever naturlige ændringer i kroppen og lette gener i forbindelse med deres menstruationer, har én af dem så voldsomme humørsvingninger, at de ifølge lægen gennemgår en depressionslignende tilstand én gang i måneden.

Overlæge på Rigshospitalet, Anette Tønnes Pedersen, er enig.

»For de kvinder, som er stærkt generet, fordi deres østrogental ligger lavt i slutningen af deres cyklus, kan det være en hjælp at tage lykkepiller i nogle få dage hver måned. Ikke fordi de er syge - men fordi deres lunte er så kort og humøret i bund, at de kan have glæde af medicinsk lindring,« siger hun.

Anette Tønnes Pedersen vurderer ligesom kollegaen Sven O. Skouby, at en del af de kvinder, som er hårdest ramt af PMS eller PræMenstruelt Syndrom, tier om deres problem.

»Mange lader være med at gå til læge. For selv om der er tale om noget forbigående - men også tilbagevendende, som udelukkende skyldes en biokemisk forandring i hjernen, så får det et skær af, at der er noget galt psykisk,« lyder forklaringen fra professor, Sven O. Skouby.

Han oplyser, at den danske lægemiddelstyrelse ikke som den amerikanske har godkendt den antidepressive medicin som middel mod svær PMS, men understreger samtidig, at produktet også kan udskrives i forbindelse med forbigående situationer og nu bliver anbefalet mod voldsomme humørsvingninger før menstruation i det danske lægemiddelkatalog.

Men som Sven O. Skouby siger:

»Det er ikke noget, man skal udskrive med løs hånd. Men jeg har set en del tilfælde af kvinder, som stort set ikke var i stand til at få deres familie og arbejdsliv til at hænge sammen, fordi de skulle have deres menstruation. Og kan de på baggund af en individuel undersøgelse og snak få en normal hverdag med en recept på omkring ti lykkepiller per måned, er det ihvertfald en mulighed, man som læge bør have i baghovedet,« siger Sven O. Skovby.


Kilde: Urban