Anonymous erklærer Syrien cyberkrig

Aktivist-gruppen Anonymous beskylder den syriske præsident for at slukke for internettet - og erklærer myndighederne i landet cyberkrig.

Foto: STRDEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sent torsdag forsvandt internettet og adskillige telefonforbindelser i det borgerkrigshærgede land, og meget tyder nu på, at det var det pressede styre, der slukkede for nettet. Det får nu aktivistgruppen Anonymous til, noget paradoksalt, at varsle cyberangreb mod det syriske regime, trods manglen på internet.

Anonymous nævner dog, at gruppen vil angribe officielle syriske sites, der ligger på servere uden for Syrien.

Det er endnu uklart præcist hvem der har slukket for det syriske internet. Regimet har udtalt på statsligt TV, at det er oprørerne - og oprørerne siger, at det er regimet.

Tidligere har Egyptens Mubarak taget tilsvarende metoder i brug under det arabiske forår, hvor Egypten pludselig forsvandt fra nettet under optøjer i landet.

Det er internetovervågningsfirmaet Renesys, der i går aftes pludselig registrerede, at alle Syriens 84 blokke med IP-adresser forsvandt fra nettet. Andre analyseselskaber graver også i, hvad der kan være foregået - og her har canadiske Psiphon iagttaget, at antallet af syrere, der tilgik internettet, begyndte at sive allerede omkring frokosttid i går.

Staten ejer internettet

Knudepunktet for alle internetforbindelser i Syrien er det statsejede teleselskab.

Ifølge en analyse, foretaget af Cloudfare, er det usandsynligt, at det er oprørerne, der har angrebet kablerne, sådan som styret hævder. Syrien har fire fysiske forbindelser til det globale net. Tre af kablerne er undersøiske - det fjerde løber via Tyrkiet.

Cloudfare har lavet denne video, der viser hvordan ruterne til Syrien ændrede sig, op til lukningen af nettet. Den røde prik i midten repræsenterer det syriske statsejede teleselskab, og videoen viser, hvordan internettrafikken ind og ud af Syrien en efter en forsvandt.