Anonymous angriber Sverige

Aktivistgruppen Anonymous holdt ord og angreb fredag flere svenske webtjenester fra kl. 14:30. Blandt andet er efterretningstjenesten Säpo under angreb.

Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver en hård dag på kontoret for IT-folket i den svenske sikkerhedstjenesten Säpo, Riksbanken og adskillige andre svenske institutioner, der lige nu er under angreb fra den løst organiserede aktivistgruppe Anonymous. Andre sites, der rapporteres nede netop nu, er Domstol.se, Sverige.se, Antipiratbyran.se, myndigheterne.se og svea.se.

Flere andre sider er også nede - og kommer lejlighedsvist op igen, for derefter påny at synke i knæ under angrebene.

Aktivistgruppen annoncerede i aftes på videotjenesten YouTube, at Sverige stod overfor et cyberangreb af hidtil usete dimensioner i protest mod lukningen af webhotellet PRQ, der er et fildelingssite, som tidligere har serverplads til lækagesitet Wikileaks og fildelingstjenesten The Pirate Bay.

Netop sagen om Wikileaks har længe gjort Sverige til et potentielt mål for cyberangreb, for Sverige fastholder fortsat, at landet vil have Wikileaks-stifteren Julian Assange udleveret til retsforfølgelse i to voldtægtssager.

Ifølge sitet Akamai.com, der overvåger trafikken og antallet af angreb på internettet i realtid, ser det dog ud til, at angrebene er relativt fokuserede mod enkelte webtjenester - samlet set er situationen på det svenske internet relativt normalt

Det er et såkaldt DDoS-angreb, der har ramt Sverige - en teknik, der efterhånden er Anonymous varemærke. Angrebet består i at stort antal computere sender et stort antal forespørgsler samtidig mod webtjenester, der til sidst bukker under for trafikken og holder op med at svare. Under angrebet vil tjenesterne enten være utilgængelige eller svare meget langsomt.

Anonymous har tidligere angrebet bunkevis af tjenester på denne måde - særligt i sagen om Wikileks, hvor modstanderne af tjenesten har måttet se deres sitets bombarderet med angreb.

Anonymous er en løst sammenhængende gruppe aktivister, der mødes på fora på nettet, og derfor ofte ikke kender hinandens identitet. Det betyder også, at de er meget svære at fange.

Kaotisk situation

Ifølge flere svenske medier er situationen kaotisk - og de ramte myndigheder kæmper for at få deres websider op igen, mens angrebene står på. Det er endnu uvist hvordan Anonymous går til sagen denne gang, men gruppen har tidligere brugt et stykke software, kaldet Low Orbit Ion Cannon til at bombardere deres mål.

På gruppens Facebook-side kommer der løbende nye instrukser, og senest har gruppen varslet,at den svenske børs er næste mål for angrebet. Også politiet kan indstille sig på problemer - de skal planmæssigt angribes ved 18-tiden, erklærer gruppen.

Går over

Pudsigt nok har EU-landene, inklusive Sverige, i går indledt en øvelse, der netop gik ud på at simulere et DDoS-angreb, og hvor sikkerhedsfolk over hele EU skulle samarbejde om at dæmme op for angreb præcis som dem, Anonymous nu er i gang med.

I går forklarede Thomas Lund-Sørensen, der er daglig leder af projektenheden for cybersikkerhed, under Forsvarsministeriet, at den eneste vej ud af et sådant angreb ofte er bare at stå det igennem.

- Men det er også meget omkostningsfuldt for dem, der angriber. Så ofte går det over af sig selv igen, når det sker i virkeligheden, sagde Thomas Lund-Sørensen i går til b.dk.

Svensk efterretningstjeneste har travlt

Ifølge dagens udgave af den svenske avis Expressen er efterretningstjenesten Säpo på jagt efter de hackere, der udfører angrebet, og har gode spor at gå efter, fordi andre medlemmer af Anonymous har afsløret detaljer om deres identiteter.

Det fik tidligt på eftermiddagen Anonymous-aktionen til at slingre, fordi nogle af de koordinerende kræfter i angrebet fik kolde fødder og hoppede fra.