Anonyme internetbrugere kan sende penge i skattely

Trafikken på Tor, der gør det muligt at færdes online anonymt, er størst i lande med skattely, viser en ny analyse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mørke internet, Tor, der gør det muligt for internetbrugere at færdes online uden at efterlade sig spor, kan være blevet skjulested for pengestrømme til lande i skattely. Det skriver Politiken.

Avisen har analyseret datatrafikken på Tor på baggrund af anonyme brugerstatistikker, som The Tor Project opgør dagligt. Denne statistik er blevet samkørt, mens der er taget højde for befolkningstal og andel af befolkningen, der har adgang til internettet.

Og dermed viser der sig ifølge Politiken en tendens: Lande som Seychellerne, San Marino, Andorra, Caymanøerne, Luxembourg og Lichenstein har alle mere end dobbelt så mange daglige brugere som gennemsnittet.

I alt ni lande, der alle betragtes som skattely, stikker ud.

Det er også en tendens man har fået øje på i Europol, siger chefen for Europols Cyberkriminalitetsenhed, EC3, Troels Ørting. Han fortæller, at den anonyme internetvaluta, de såkaldte bitcoins, Tor og lande med gunstige skatteforhold sammenlagt udgør en »giftig cocktail« for ordensmagten:

»Vi kan se, hvordan det bliver mere og mere populært at gemme sine penge alle mulige steder bag meget stærk kryptering, som vi har store problemer med. Når det samtidig foregår på Tor, hvor det er utroligt svært at identificere folk, så bliver det for alvor vanskeligt. Og det er naturligvis en stor fordel at gøre det i lande med gunstige skatteforhold«.

Forsker ved DTU Compute, Luke Herbert, har gennemgået resultaterne af Politikens undersøgelse og peger på flere mulige forklaringer.

»En teori kunne være, at der er tale om gambling-sider, der vælger at omdirigere den indkommende trafik til Tor i netop disse lande. Det vil nemlig også muliggøre, at man kan tilbyde gambling i lande, hvor sådanne sider er forbudt og blokeret,« siger han til avisen og fortsætter:

»Samtidig kan man ikke udelukke, at der er nogle mere eksotiske aktører i spil. Det ville ikke undre mig, hvis nogle af de store banker har fundet på et eller andet smart handelssystem, som de ikke har lyst til at dele med resten af verden«.

Tor har tidligere været sat i forbindelse med illegale pengestrømme, i hvad der omtales som den største sag om hvidvaskning nogensinde, da spanske myndigheder i maj anholdt bagmanden bag online-bankvirksomheden Liberty Reserve. Ifølge de amerikanske myndigheder har virksomheden sammenlagt hvidvasket svarende til 33,8 milliarder danske kroner for organiserede kriminelle.