Android-telefoner lækker personlige data

Adgangskoder til nettjenester som kalender, post og billeder er lette at bruge for kriminelle på grund af en softwarefejl.

Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end 99 procent af alle mobiltelefoner med Google Android som styresystem lækker personlige oplysninger, som eventuelle mobiltyve kan have stor glæde af.

Har man først fået fingrene i en andens mobiltelefon, har man nemlig adgang til masser af oplysninger, som telefonens ejer har liggende på nettet. Det giver nærmest fri adgang til ens kalender, kontaktoplysninger eller private billedalbums på forskellige Google-tjenester.

Frit slag i en periode

Det har tyske forskere på Ulms Universitet opdaget. De har studeret, hvordan Android-telefoner - den hurtigstvoksende del af mobilmarkedet i øjeblikket - håndterer det at koble sig på netbaserede tjenester ved brug af adgangsord.

Mange programmer, som er installeret på Android-telefoner, kommunikerer med Google-tjenester ved at bede om en slags digitalt ID-kort. Når det én gang er udstedt, behøver man ikke længere at skrive sit adgangs- og kodeord ind for en given periode.

Forskerne har ifølge BBC opdaget, at disse ID-kort nogle gange sendes ukrypteret som ren tekst over trådløse net. Dermed kan kriminelle aflytte den trådløse nettrafik og få fingrene i de forjættende sager og straks derefter bruge dem til at få adgang til personlige data.

For - som forskerne også har påpeget - ID-kortene er nemlig ikke låst til et bestemt apparat. De kan bruges hvor som helst.

Og dermed kan hackere f.eks. lægge ind, at følsomme oplysninger eller fortroligt materiale videresendes, uden at ejermanden ved det.

Rettet i nyeste version - som kun få har

Fejlen går igen i stort set samtlige versioner af Google Android. Først i version 2.3.4 er den rettet, men kun 0,3 procent af alle Android-telefoner anvender endnu denne version. Derfor opfordrer forskerne alle Android-telefonejere til snarest at opdatere softwaren.

Google samarbejder med mobilproducenterne om at sikre, at det sker hurtigst muligt hos flest muligt.

Android har udsigt til snart at blive større end Apples iPhone, som for alvor satte skub i markedet for dyrere mobiltelefoner.