Android styrker sit jerngreb om mobilmarkedet

85 procent af alle smartphonetelefoner i verden leveres nu med Googles mobilstyresystem. Både Apple og Microsoft mister vigtige markedsandele.

Android-telefonerne er mobilmarkedets konge, takket være stadig flere også billigere modeller fra kinesiske producenter som (her) ZTE, Lenovo, Huawei m.fl. Foto: Roslan Rahman, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROSLAN RAHMAN

Googles styresystem Android fortsætter med at holde mobilmarkedet i et jerngreb. Nu er 85 af hver 100 smartphonetelefoner en Android-telefon.

Det er Androids højeste markedsandel nogen sinde, og den er vel at mærke global. Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, blev 84,7 procent af samtlige 301,3 millioner leverede smartphonetelefoner i april-juni leveret med Android som styresystem. Det er en fremgang fra 79,6 procent for et år siden og altså en stigning på 33,3 procent - en tredjedel flere.

Apple og Microsoft mister terræn

Til sammenligning er andelen af mobiltelefoner med Apples styresystem iOS - i praksis udelukkende Apples egne iPhone-telefoner - nu nede på 11,7 procent mod 13,0 procent sidste år på samme tid.

Også Microsofts store satsning på sit Windows Phone-styresystem er i problemer. Windows Phone er gået tilbage fra 3,4 til nu 2,5 procent af markedet, og det er bestemt ikke noget, der huer softwaregiganten, som satser massivt på at få fodfæste på mobilmarkedet. Tidligere i år overtog Microsoft således finske Nokias mobilproduktion og står derfor nu selv for alle Lumia-telefonerne, som fortsat spyttes ud i håbet om bedre tider.

Det sidste af de fire større styresystemer, Blackberry fra den canadiske producent af samme navn, er nu nede på sølle 0,5 procent af det globale smartphonemarked. For et år siden stod der dog 2,8 procent på bundlinien.

Billigere - og gode - telefoner hjælper til

Android-telefonernes sejrsgang skyldes især, at kinesiske mobilproducenter har fået langt bedre fat på markedet med deres noget billigere men stadig anmelderroste telefoner. Hvor der for et år siden blev leveret 191,5 millioner Android-telefoner i 2. kvartal, er tallet i år nået op på 255,3 millioner styk.

Det skyldes også, at selve smartphonemarkedet er vokset markant, fordi de billigere telefoner giver flere mulighed for at bytte den gamle, »almindelige« mobiltelefon ud med en model med langt flere funktioner og - oftest - internetadgang. Samlet set er mobilproduktionen øget fra 240,5 millioner styk sidste år i april-juni til nu 301,3 millioner.

Apple har også leveret flere telefoner, nemlig 35,2 millioner mod sidste års 31,2 millioner, mens Microsoft/Nokia til gengæld er gået tilbage fra 8,2 til 7,4 millioner styk og Blackberry fra 6,7 til 1,5 millioner.