Android regerer på tavle-PCerne

I 2013 rykkede Android op som det største inden for tavlecomputere. Tre af fem tavle-PCer kommer nu med Googles mobilstyresystem.

Det er tavle-PCer med Android - som her en Nexus 7-model -, der er verdens mest udbredte i 2013, viser friske tal fra analysehuset Gartner. Footo: Mathew Sumner, Getty/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathew Sumner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Googles mobilstyresystem, Android, har nu også overtaget føringen på tavle-PC-markedet og stod efter en fremgang på 127 procent så stærkt, at tre af fem tavle-PCer solgt i 2013 kom med Android.

Det er navnlig de mindre tavlecomputere - altså med skærme på syv-otte tommer -, som sidste år sikrede tavle-PC-salget en eksplosiv fremgang, viser helt nye tal fra analysefirmaet Gartner, som følger teknologimarkederne tæt. I 2012 blev der på verdensplan solgt 116,3 millioner tavle-PCer, i 2013 var tallet steget til 195,4 millioner.

Apple går 16 procent tilbage

Android ligger nu på 61,9 procent af alle solgte tavle-PCer, hvor det i 2012 var på 45,8 procent. Samtidig er Apples andel af markedet faldet fra 52,8 procent i 2012 til 36 procent i 2013, selv om der også er blevet solgt flere iPad-tavlecomputere i det forgangne år.

Tredjestørst, men altså langt fra førerfeltet, er tavle-PCer med Microsofts Windows som styresystem. Her er markedsandelen vokset fra 1,0 procent i 2012 til 2,1 procent i 2013.

»I 2013 blev tavle-PCer et etableret fænomen med et bredt udvalg af Android-baserede tavle-PCer til priser, som passer den almindelige kundes budget, samtidig med at de stadig kommer med tilstrækkelige specifikationer. Eftersom Android-markedet for tavle-PCer i 2014 vil blive meget gængs, bliver det kritisk for producenterne at fokusere på oplevelsen ved udstyret, meningsfuld teknologi og værdien af et økosystem - ud over blot hardware og pris - for at sikre, at folk holder fast ved varemærket, og for at sikre bedre indtjening,« siger Roberta Cozza, analysedirektør hos Gartner.

Apple stadig største producent

Hun mener, at navnlig Microsoft har en udfordring med at sikre, at de applikationer, som folk kender fra Android- og iOS-verdenen hos Apple, også findes til Windows.

I Danmark var 42 procent af alle solgte tavlecomputere i 3. kvartal 2013 drevet af Google Android mod 34 procent for et år siden. Apple er dog fortsat størst herhjemme med en andel på 50 procent, viser tal fra analysehuset IDC.

Det er fortsat Apple, der er verdens største producent af tavle-PCer. Apple sidder på 36 procent af markedet, efterfulgt af sydkoreanske Samsung, som har 19,1 procent, og taiwanske Asus med 5,6 procent. Amerikanske Amazon er med sine Kindle-tavlecomputere nummer fire med en andel af verdensmarkedet på 4,8 procent, mens kinesiske Lenovo indtager femtepladsen med 3,3 procent.