Android og Apple får fire konkurrenter

Mobiltelefoner med helt nye styresystemer kommer på markedet i år for at udfordre de store.

De første mobiltelefoner med Firefox OS som styresystem er allerede i handelen. I løbet af 2014 får de følgeskab af telefoner med nye styresystemer som Tizen, Ubuntu og Sailfish, der alle forsøger at bryde den dominans, som Android og iOS lige nu har på mobilmarkedet. Arkivfoto: Andreas Gebert, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS GEBERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En moderne mobiltelefon er ikke nødvendigvis født med hverken Android, iOS eller Windows Phone som styresystem. Nye telefoner med hele fire nye styresystemer - Tizen, Firefox OS, Ubuntu og Sailfish - er på vej, og flere af dem har høstet særlig opmærksomhed, fordi de kan skabe større variation på mobilmarkedet.

Japanske NTT Docomo planlagde oprindelig at gå ud til marts med de første telefoner med Tizen, hvis bagmænd tæller en række af de allerstørste: chipgiganten Intel, PC-producenten Fujitsu, de sydkoreanske mobilgiganter Samsung og LG Electronics, den kinesiske storleverandør af mobilnetværk Huawei og de to europæiske mobilgiganter Vodafone og Orange. Men lanceringen er blevet udsat af forsinkelser i udviklingen.

Android og iOS dominerer

Både Tizen, Firefox OS, Ubuntu og Sailfish er udgaver af Linux, som også ligger til grund for Googles Android, der i øjeblikket er verdens mest udbredte mobilstyresystem. Over 80 procent af alle nye mobiltelefoner kommer med Android, og sammen med Apples iOS sidder de på omkring 93 procent af mobilmarkedet for nye telefoner med Microsofts Windows Phone og Blackberry på tredje- og fjerdepladserne. Og det er netop for at give Android konkurrence, at de nu kommer på banen.

»Til forskel fra Android og iOS gør Tizen det muligt for os at udvikle frit, hvad vi ser for os, fordi det er et open source-styresystem,« siger NTT Docomos talsmand, Jun Otori, til nyhedsbureauet AFP.

Samsung ventes at have sin første Tizen-telefon klar, når verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, åbner i Barcelona i det nordøstlige Spanien i slutningen af februar, og den skulle så være i almindelig handel allerede i løbet af foråret.

Ingen Ubuntu-telefon klar endnu

Det nye styresystem Mozilla, udviklet af samme Mozilla-organisation, som står bag Firefox-internetprogrammet, er allerede på de første mobiltelefoner.

Sammen med Deutsche Telekom, spanske Telefónica, LG, den amerikanske chipproducent Qualcomm og kinesiske ZTE og TCL/Alcatel har Mozilla nu oprettet en fælles organisation, som skal sikre de tekniske standarder i mobilstyresystemet. ZTE, som hører til verdens store producenter af mobiludstyr, står sammen med spanske GeeksPhone for de første telefoner med Mozilla. »Firefox-telefonen«, som den er blevet døbt i folkemunde, kan nu købes i USA og Storbritannien, og snart vil den også komme til salg i Brasilien, Mexico, Ungarn, Polen, Montenegro og Serbien, oplyser Mozilla Foundation.

Endelig kommer de første Ubuntu-telefoner også ud i 2014. Bag Ubuntu står selskabet Canonical, der har den sydafrikanske milliardær og første rumturist Mark Shuttleworth som stærk pengemand bag udviklingen af styresystemet, som findes til PCer og servere og nu snart også til telefoner.

Der var ingen Ubuntu-telefoner på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), som i den forgangne uge blev holdt i Las Vegas i det sydvestlige USA, sådan som flere ellers havde ventet.

Udfordringen: Tilstrækkeligt med apps

En række tidligere Nokia-folk lancerede før jul styresystemet Sailfish på deres egenproducerede mobiltelefoner, Jolla. Sailfish hed oprindelig Meego og var udviklet af Nokia og Intel i fællesskab som fremtidens nye stærke modtræk til Android men blev skrottet, efter at kun en enkelt - men meget rost - mobiltelefon, Nokias N9, nåede at komme på gaden, hvorefter Nokia rettede al fokus mod Windows Phone. De første Jolla-telefoner var kun til de særligt hurtige, men nu er Jolla begyndt at sælge telefonerne åbent, bl.a. gennem det finske mobilselskab DNA, hvor salget af dem har slået Apples nyeste iPhone-telefoner.

Den fælles udfordring for alle de nye styresystemer bliver at sikre, at der udvikles programmer/apps til dem i rig mængde, for et bredt udvalg sikrer automatisk brugere, som forventer at kunne alt det, de kender fra tidligere telefoner.