Android fører massivt

Googles mobiltelefon-system er nu i over halvdelen af alle solgte smartphones. Microsoft fortsætter faldet.

Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver anden gang en beboer et eller andet sted på planeten køber sig en smartphone, er det en grøn robot, der toner frem på skærmen, når mobilen tændes første gang.

Googles Android-system er nemlig nu i hele 52 procent af alle solgte smartphones globalt. Det viser en ny rapport fra Gartner, der dokumenterer, at Androids sejrsgang i smartphone-verdenen endnu ikke engang er tæt på at ebbe ud.

Til gengæld ser det fortsat yderst jammerligt ud for Microsoft, der heller ikke i det nyligt overståede tredje kvartal, fik vendt den negative kurve. Microsoft tabte således også i dette kvartal markedsandele, og faldt fra 2,7 procent i tredje kvartal sidste år, til nu 1,5 procent.

Skidt for Microsoft

Tallene dækker imidlertid over et langt værre forhold - for det er ikke kun i procent, men også i styksalg, at Microsoft taber terræn. Således blev der sidste år 2,2 mio. Windows-mobiler, men det tal er nu faldet til 1,7 mio. enheder. Microsoft taber altså voldsomt terræn, selv om det samlede marked for smartphones voksede dramatisk fra 81 mio. mobiler til nu 115 mio. i perioden, ifølge Gartner.

Tallene viser dog også, at Nokias Symbian-system fortsat spiller en rolle i det samlede billede. Nokia tegner sig for 16,9 procent af det samlede salg - et fald fra 36,3 procent samme kvartal sidste år. Selv om det er et dramatisk fald, er det ikke værre, end at Symbian fortsat er bedre sælgende end Apples iPhone, der tegner sig for 15 procent at det samlede salg, mod 16,6 procent sidste år.

Forandringer på vej

Mobilmarkedet står dog overfor ganske omfattende forandringer. Dels har Nokia meldt ud, at Symbian vil blive udfaset over en årrække til fordel for Microsofts Windows Phone, og dels har Google overtaget mobilproducenten Motorola, men endnu ikke meldt ud, hvad det kommer til at betyde for Android-scenen.

Dertil kommer, at Samsung er gået sammen med Intel om at udvikle et alternativ til Android, kaldet Tizen, som angiveligt vil ligge klar på de første mobiler allerede i 2012. Også Nokia meldes igang med at udvikle et nyt smartphone-agtigt system til de billigere mobiltelefoner, men dette har Nokia dog ikke selv bekræftet.

Samtidig kan tallene for salget af Apples iPhone være lidt skæve, i det mange Apple-købere har ventet på den nye iPhone 4S, der først blev lanceret i oktober.

Kigger man på det samlede mobilsalg - altså både smartphones og simplere telefoner, er Nokia stadig suværent den største med 105,3 mio. solgte enheder i kvartalet, svarende til 23,9 procent. Samsung æder sig dog mere og mere ind på Nokias domæner, og står nu for 78 mio. solgte telefoner.

TEST: Her er efterårets store smartphone-guide